Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

VIDEO Este un semn! Cum a înțeles Țapordei că va urca pe Everest? „Este important să nu-ți setezi și așteptări”

22 Iun. 2021, 09:43
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
22 Iun. 2021, 09:43 // Life //  Realitatea.md

La revenirea din Nepal, acolo de unde s-a întors cu statutul de prima femeie din Moldova care a ajuns în vârful Everestului, Olga Țapordei a acordat un interviu amplu jurnalistului Dorin Galben, pentru canalul său de YouTube GALBEN. A dezvăluit care a fost semnul principal care a marcat-o și a făcut-o să înțeleagă că ea ar putea cel puțin să încerce să urce cel mai înalt munte din lume. Și, mai ales, a descris cum s-a simțit, atunci când a ridicat drapelul țării deasupra capului său, lăsând masca de oxigen pentru câteva secunde.

Prietena sa Irina Galai, prima femeie din Ucraina care a escaladat Everestul, a adus vorba despre această expediție. Olga Țapordei și-a amintit că ambele erau la un eveniment pentru a susține discursuri tematice și a sunat-o să ia masa împreună. Atunci, Irina Galai i-a atras atenția că numărul său de telefon conține altitudinea Everestului – 8848 metri.

– Olia, este un semn!, mi-a spus Irina.

Inițial, fiindcă expediția este costisitoare (prima sumă – 69.000 de euro, plus cheltuieli, fiind un total de 80 de mii de euro), Olga Țapordei se gândea că ar putea să aibă o astfel de experiență mai târziu, pe la 50 de ani, după care s-a gândit că cel puțin trebuie să se documenteze, urmând și decizia propriu-zisă.

– În ziua în care am zburat în Nepal, m-am întâlnit cu Andrei Carpenco (primul moldovean care a escaladat Everestul) și sunt atât de recunoscătoare că în ziua aia m-am întâlnit anume cu el, pentru că el mi-a dat și niște tips-uri. Mi-a spus: „Olia, ceea ce era mai important, tu ai făcut. Ai luat decizia. Mai departe cum va fi așa va fi… Nu fiecare om se decide să facă asta și dacă tu ai decis, înseamnă că moral și psihologic tu ești gata și eu sunt sigur că la tine o să fie bine”. El mi-a zis că e foarte greu, dar cu atitudinea mea, totul va fi. Eu am înțeles că e super important să te setezi corect, dar cel mai important e să nu-ți setezi așteptări.

Înainte de a porni spre Everest, a avut experiența Kilimanjaro, cel mai înalt punct din Africa, și Ojos, cel mai înalt vulcan din lume. „Sunt oameni care au escaladat Everestul fără niciun munte înainte de asta. Valentin (ghidul) are un pic altă strategie. El mi-a zis că trebuie să merg pe un munte să văd dacă în general îmi place. Și noi am mers pe Kilimanjaro, după care a fost Ojos pentru înălțime, adică aclimatizare”.

– Am alergat prin parc 50 de kilometri pe săptămână, adică câte 10 kilometri pe zi și mai erau niște exerciții speciale care le făceam cu antrenoarea la sală, cum ar fi ridicări, exerciții de rezistență. Și tehnici anumite pe care le exersezi doar în munți. Am avut în Carpați, pe scări, pe frânghii. Asta se învață. Sunt niște elemente de alpinism pe care trebuie să le deții și la noi în țară nu ai unde să le faci.

Cât despre faptul că deține statutul de prima moldoveancă pe Everest, recunoaște că pentru ea a fost o responsabilitate. „A fost o responsabilitate. Pe orice munte este o responsabilitate proprie, de tine, de viața ta, de ceea ce urmează, dar aici a fost o responsabilitate de țară, la nivel mondial. Tu ești prima din Republica Moldova care încearcă cel puțin să facă asta și dacă asta este un fail, toată lumea știe că tu nu ai urcat. Era o responsabilitate enormă”.

– Vârful este mic, fizic încap 10 oameni. Din cauză că timpul a fost prost, noi am urcat 160 de persoane pe același traseu și mergeam unul după altul. Eram printre primii 20. În momentul de așteptare, când am înțeles că am 5 minute și ceea ce am făcut 45 de zile… și pur și simplu trebuie să pășesc acolo. Cât am așteptat mi-au dat lacrimile, am avut un sentiment de fericire și aveam o stare de bine. Eu citisem, mă uitasem la filme și toată lumea spunea că e greu, că ești estovit. Eu mă gândeam: „Doamne, de ce mie îmi este atât de bine?” După care am zis ok, probabil la mine e altfel și am început să savurez.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 10:45
 // Categoria: Sport // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2021, 10:45 // Sport //  Valentina Buză

Halterofila moldoveancă Elena Cîlcic a ocupat locul 8 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ea a înregistrat rezultatul 240 kg la general, debutând la o ediție a Jocurilor Olimpice. În context, campioană olimpică în categoria de greutate 87 kg a devenit chinezoaica Zhouyu Wang.

„Am resimțit accidentările mai vechi, iar acest lucru m-a împiedicat să am un rezultat mai bun, în special la stilul smuls. Una peste alta, sunt fericită că am fost aici. Sunt primele mele Jocuri Olimpice și mulțumesc Domnului pentru acest rezultat”, a declarat Elena Cîlcic.

În categoria de greutate 87 kg s-a impus chinezoaica Wang Zhouyu. Ea a adus Chinei a şasea medalie de aur la haltere la JO 2020, cu 120 kg reuşite la stilul smuls şi 150 kg la aruncat. Wang a urcat în categorie de la 76 kg la 87 în 2019, cucerind totuşi aurul la Mondialele din acel an.

Clasamentul final:

 • Wang Zhouyu (China) 270 kg (120+150);
 • Tamara Yajaira Salazar Arce (Ecuador) 263 (113+150);
 • Crismery Dominga Santana Peguero (Republica Dominicană) 256 (116+140);
 • Ankhtsetseg Munkhjantsan (Mongolia) 252 (110+142);
 • Gaelle Nayo Ketchanke (Franţa) 247 (108+139);
 • Martha Ann Rogers (SUA) 246 (108+138);
 • Naryury Alexandra Perez Reveron (Venezuela) 242 (112+130);
 • Elena Cîlcic (Republica Moldova) 240 (105+135).

Potrivit Comitetului Olimpic, ambii halterofili moldoveni Marin Robu și Elena Cîlcic, prezenți la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au clasat pe locul 8.

Realitatea.md amintește că Jocurile Olimpice 2020 se vor încheia la 8 august, iar transmisiunile sunt asigurate de televiziunea națională și de canalul Eurosport, cu o diferență de fus orar între Japonia și Republica Moldova de 6 ore.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo din acest an, Moldova este reprezentată de 20 de sportivi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate