Un nou studiu arată că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire personală de către femeile însărcinate sau care alăptează poate duce la niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în sângele și laptele matern. Este o amenințare gravă la adresa sănătății copiilor în curs de dezvoltare, susțin medicii.
Potrivit The Guardian, analiza datelor provenite de la 2.000 de femei este cea mai mare care compară utilizarea produselor de îngrijire personală cu nivelurile de PFAS, iar constatările sunt „alarmante”, susține dr. Amber Hall, cercetător la Universitatea Brown și coautor al studiului.
„Aceste substanțe ajung în sânge și în laptele matern”, a declarat dr. Hall.
PFAS sunt aceste substanțe chimice create de om, nu apar în mod natural, trebuie să le producem în laborator. Acestea sunt denumite „substanțe chimice veșnice” , deoarece nu se descompun și nu se acumulează în mod natural. Mai grav, ele sunt legate de cancer, boli renale, probleme hepatice, tulburări imunitare, malformații congenitale și alte probleme grave de sănătate.
Substanțele chimice sunt utilizate pe scară largă în întreaga economie și au fost adăugate la produsele de îngrijire personală: de la ața dentară, la produsele cosmetice.
Autorii au constatat că „substanțele cu cele mai ridicate niveluri în sânge sau în lapte erau legate de produsele de îngrijire a unghiilor, parfumuri, machiaj, vopsele de păr și spray-uri de păr”.
Femeile care s-au machiat zilnic, în primul și al treilea trimestru, aveau concentrații de PFAS în plasmă și în laptele matern cu 14% și, respectiv, 17% mai mari.
De asemenea, femeile care și-au vopsit părul de cel puțin două ori în timpul sarcinii au prezentat niveluri de PFOS, unul dintre cei mai comuni și periculoși compuși PFAS, cu 36% mai mari decât cele care nu au făcut acest lucru.
Între timp, s-a constatat că femeile care au folosit produse pentru unghii după naștere aveau niveluri de PFOS, cu aproximativ 27% mai mari.
„Expunerea este deosebit de periculoasă pentru copiii mici, deoarece aceștia sunt mai vulnerabili și poate declanșa probleme de sănătate pe tot parcursul vieții. Printre alte probleme legate de sarcină și dezvoltare, PFAS sunt asociate cu scăderea greutății la naștere, nașterea prematură, perioade mai scurte de lactație, reducerea valorii nutritive a laptelui, tulburări de neurodezvoltare și scăderea răspunsului copiilor la vaccinuri”, susțin autorii studiului.
Femeile pot lua unele măsuri pentru a se proteja, cum ar fi reducerea produselor de îngrijire personală neesențiale în timpul sarcinii sau alăptării.
Ele pot găsi, de asemenea, produse fără substanțe chimice toxice, deși este dificil să se identifice PFAS pe etichetele produselor.
Unele state au început să interzică sau să limiteze utilizarea PFAS ca ingredient activ în produsele de îngrijire personală.