Curs valutar
 • EUR
  19.0077
  0.3798%
 • USD
  17.7013
  0.3796%
 • RUB
  0.1986
  0.2014%
 • RON
  3.8195
  0.3901%
 • UAH
  0.4374
  0.4344%

Conflict dramatic între Polonia și UE! Urmează sancțiuni financiare și tensiuni

08 Oct. 2021, 16:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
08 Oct. 2021, 16:30 // În Lume //  Realitatea.md

Verdictul de joi din Polonia, unde cea mai înaltă instanţă a considerat unele articole din tratatele UE incompatibile cu constituţia ţării, a declanșat o serie de avertismente dure din partea Comisiei Europene, a Germaniei și Franței.

Comisia Europeană va face tot ce îi stă în putere pentru a asigura întâietatea dreptului UE, a avertizat vineri șefa executivului european, Ursula von der Leyen, într-un mesaj adresat guvernului de la Varșovia.

Anunțul dur a fost făcut la o zi după ce Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând astfel în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

„Dreptul UE are întâietate în fața dreptului național, inclusiv asupra prevederilor constituționale”, a spus von der Leyen.

„La acest lucru s-au angajat statele UE, ca membre ale Uniunii Europene. Vom volosi toate puterile care ne stau la dispoziție conform tratatelor, pentru a asigura acest lucru”, a adăugat ea.

Von der Leyen a cerut o analiză rapidă a deciziei Tribunalului Constituțional, pe baza căreia Comisia va lua următoarele măsuri.

„Tratatele noastre sunt clare. Toate deciziile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv pentru instanțele naționale”, a mai spus șefa executivului UE.

Vocea lui von der Leyen s-a alăturat altor poziții asemănătoare din UE.

„Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe. Întâietatea dreptului UE trebuie să fie incontestabilă. Încălcarea sa înseamnă contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii noastre”, a scris joi pe Twitter preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

La rândul său, ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a anunțat că Bruxelles-ul are toată susținerea Berlinului.

Iar ministrul pentru Afaceri Europene al Franței, Clément Beaune, a descris decizia Varșoviei drept „un atac la adresa UE” și a spus că Varșovia se îndreaptă spre „o ieșire de facto” din blocul comunitar.

Care este contextul deciziei din Polonia

Decizia care a nemulțumit Bruxelles-ul a fost luată de Tribunalul Constituțional din Polonia, considerat de Bruxelles a fi sub controlul partidului aflat la guvernare, Lege și Justiție, care a numit acolo mai mulți judecători, încălcând, potrivit criticilor, constituția națională.

UE a acuzat de altfel în mod repetat executivul de la Varşovia că politizează instanţele poloneze.

Bruxelles-ul consideră Curtea Constituțională a Poloniei în actuala componență ca fiind ilegală, după numirile neconforme cu constituția din perioada 2015-2018.

Tribunalul s-a pronunțat după o solicitare a premierului Mateusz Morawiecki, care a întrebat dacă Curtea de Justiție a UE nu își depășește atribuțiile atunci când ia decizii privind justiția poloneză.

Curtea de Justiție a UE (CJEU) a nemulțumit deja în cel puțin două rânduri guvernul polonez, respingând reformele întrerpinse de acesta în zona justiției.

La începutul anului, CJEU a decis că modul în care sunt numiți judecătorii în Polonia ar putea încălca dreptul UE. Miercuri, instanța europeană a decis că transferul judecătorilor în noi posturi „are potențialul de a submina principiul independenței justiției și al inamovibilității judecătorilor”.

Decizia a fost luată după transferul unui judecător care a criticat guvernul.

Dar acum, se pare că Polonia nu intenționează să se supună acestor decizii. „Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez.

Ea a denunţat „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Tribunalul a început să audieze cazul în iulie, dar l-a amânat de patru ori înainte de şedinţa de joi. Unii critici spun că amânările ar fi putut avea ca scop să exercite presiuni asupra Bruxelles-ului pentru ca acesta să avizeze Planul naţional de redresare şi rezilienţă al Varşoviei. Lucru care nu s-a întâmplat.

Ce urmează în relația Bruxelles-Polonia?

Decizia Tribunalului Constituțional devine legală în momentul în care este publicată de guvern, care în trecut a mai amânat promulgarea unor verdicte dificile.

Criticii au avertizat că momentul reprezintă o înrăutățire a relațiilor deja tensionate dintre Bruxelles și Polonia.

S-a vorbit chiar despre un Polexit sau în orice caz, despre un Polexit juridic.
„Polonia a făcut un pas către abisul unui Polexit juridic”, a spus Jakub Jaraczewski, coordonator al organizației Democracy Reporting International.

„Ce va urma probabil va fi o reacție dură a CJEU în încercarea de a proteja ordinea legală în fața unui stat membru rebel – spre exemplu, exceptarea Poloniei de la mecanismele de cooperare juridică precum mandatul european de arestare”, a spus acesta.

Premierul Mateusz Morawiecki a asigurat că Polonia vrea să rămână în UE și că aderarea la Uniunea Europeană este unul dintre cele mai importante momente ale ultimelor decenii.

Opoziția de la Varșovia s-a arătat mai puțin convinsă de tonul temperat al guvernului și a anunțat, prin vocea lui Donald Tusk, organizarea unui miting la Varșovia, duminică.

Banii vorbesc

Una dintre măsurile Bruxelles-ului ar putea fi însă chiar mai pragmatică, de natură financiară. Comisia Europeană a transmis destul de clar Poloniei că planul de redresare – în valoare de 24 de miliarde de euro în granturi și 12 miliarde în împrumuturi – nu a fost avizat tocmai din cauza cazului aflat în deliberare la Tribunalul Constituțional.

Un înalt oficial UE, citat de Politico, a declarat că nu poate spune cu exactitate ce impact va avea în cele din urmă decizia Tribunalului asupra fondurilor UE. Experții sugerează că Polonia ar putea avea de suferit.

„Nu văd cum Comisia și o majoritate calificată a statelor membre vor aproba planul de redresare al Poloniei, atâta vreme cât această decizie va rămâne valabilă. Senzația mea este că va exista un recul puternic”, a scris pe Twitter Lucas Guttenberg, director adjunct al Delors Centre, un think-tank din Berlin.

Comisia mai are la dispoziție un instrument – activarea mecanismului privind statul de drept care ar putea duce la suspendarea unor plăți din fondurile UE către Varșovia.

Luna trecută, Comisia a cerut deja Curții de Justiție a UE să impună Poloniei o amendă zilnică, după ce Varșovia a refuzat să suspende funcționarea unei camere disciplinare pentru judecători. Dacă această amendă va fi aplicată, ea va fi extrasă din plățile făcute de la bugetul UE către Polonia.

Realitatea Live

Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
12 Iun. 2024, 17:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2024, 17:14 // Actualitate //  Realitatea.md

Vara abundă cu festivaluri în Republica Moldova. Un exemplu în acest sens este și „Apusul Mov”, ajuns la cea de-a patra ediție. În acest an, evenimentul va avea loc în ziua de sâmbătă, 22 iunie curent, începând cu ora 17:00, în lanul de lavandă din satul Novaci, raionul Călărași. Organizatorii promit muzică live de calitate, cocktail-uri și gustări delicioase, fotografii colorate, dar și câteva ore de relaxare. În cadrul evenimentului, cei prezenți vor putea achiziționa produse marca Mov Herbs, vin de la Crama Tataru, iar pentru copii va fi vată dulce, pop corn și desene pe față.

Redacția realitatea.md a discutat cu Grigore Țîcu, proprietarul brandului Mov Herbs, fiul proprietarului plantației de lavandă. Acesta ne-a spus că, în acest an, își doresc să sprijine muzicienii aflați la început de carieră, iar pe scenă vor urca și câțiva tineri artiști, mai puțin cunoscuți, însă talentanți. Mai este și o altă surpriză, despre care a anunțat Grigore.

„Mai multi vizitatori ne-au spus, în trecut, că plantația noastră se aseamănă cu o mare Mov. Astfel, inspirându-mă de la serialul „O serie de evenimente nefericite” de Lemony Snicket (Daniel Handler), în care personajele principale, traversează un lac pe o barcă, și menționează un far care luminează mov „The lavender lightouse”, am decis să construim o barcă care va fi poziționată în lanul nostru Mov, și în care vizitatorii vor avea ocazia să facă poze”, spune proprietarul brandului Mov Herbs.

Acesta ne-a mai spus că dintre toate cele 14 lanuri de lavandă, din întreaga țară, Mov Herbs este printre primele lanuri din Republica Moldova care a obținut certificat ecologic, atât național, cât și internațional. Mov Herbs oferă consumatorilor produse naturale, fără a folosi substanțe chimice în procesele de lucru.

„Mov Herbs este o companie integrată vertical, asta înseamnă că majoritatea proceselor au loc în interiorul companiei: de la crearea butașilor la vânzarea produselor către clienții finali” a mai adăugat proprietarul.

În seara zilei de 22 iunie, pe vizitatori îi așteaptă un program cu muzică live. În deschiderea evenimentului va evolua Drăgălina, o tânără interpretă din Cahul. Cel care va încinge atmosfera la festival va fi interpretul Patric Hanganu. Va fi și un DJ la eveniment.

Este destul de greu să planifici și organizezi un eveniment de acest gen, spune Grigore. A explicat și de ce.

„Un aspect important este înflorirea lavandei, încercăm mereu să prindem weekend-ul optim ca vizitatorii să rămână impresionați de frumusețea lavandei. Este foarte dificil, pentru că perioada de înflorire diferă de la an la an. Și aspectul lavandei se schimbă de la zi la zi. De altfel, și aspectul financiar este unul critic, pentru că nu avem sponsori și toate investițiile și riscurile sunt pe umerii noștri. Pe lângă toate acestea, recenziile pozitive pe care le primin în fiecare an după „Apusul Mov” ne încurajează să continuăm” a spus Grigore Țîcu.

În acest an, organizatorii așteaptă în jur de 1.000 de persoane să vină la festival.

Biletele pentru „APUSUL MOV” sunt disponibile pe iTicket.

Prețurile biletelor:
 • 150 lei – bilet individual, până pe 22 iunie curent;
 • 200 lei – bilet individual, pe 22 iunie (în ziua evenimentului).

VIDEO de la ediția de anul trecut.

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Prima ediție de „Apusul Mov” a avut loc în 2021 și a fost primul festival de muzică electronică într-un lan de lavandă. Ulterior, organizatorii au decis să includă și programe cu muzică populară.

Acest material a fost scris de Nicoleta Sîrbu, studenta Universității de Stat din Moldova (USM), stagiară la Realitatea.md

Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală