Curs valutar
  • EUR
    19.3923
    -0.1325%
  • USD
    18.3465
    0.0283%
  • RUB
    0.1839
    -1.1963%
  • RON
    3.9005
    -0.0205%
  • UAH
    0.4414
    -0.3172%

De ce este important să citești cu maximă atenție etichetele produselor alimentare

20 Oct. 2022, 06:15
 // Categoria: Life // Autor:  Redacția Realitatea
20 Oct. 2022, 06:15 // Life //  Redacția Realitatea

Să citești etichetele alimentare poate fi în sine o știință. Asta pentru că sunt foarte multe denumiri prea puțin cunoscute sau complet necunoscute. În plus, consumatorii sunt mai conștienți ca niciodată de importanța unei diete sănătoase, așa că unii producători de alimente folosesc tot felul de trucuri pentru a convinge oamenii să cumpere produse foarte procesate și nesănătoase.

De ce e important să știm să citim etichetele alimentare

Cu siguranță știți că este important ce scrie pe etichetele alimentelor pe care le cumpărăm pentru sănătatea noastră. De fapt, când eticheta cu informații nutriționale a fost stabilită pentru prima dată în 1990, aceasta a fost concepută ca un instrument pentru a informa cosumatorii despre ingredientele și nutrienții pe care le conțin alimentele, potrivit libertatea.ro.

Mai mult, etichetele cu informații nutriționale sunt deosebit de utile pentru cei care trăiesc cu afecțiuni de sănătate care necesită modificări ale dietei. Multor oameni li se dau parametri foarte specifici cu privire la cantitățile de anumiți nutrienți pe care le pot consuma Persoanele cu boli de rinichi care trebuie să-și monitorizeze sodiul, de exemplu, sau persoanele cu diabet care își numără glucidele, pot vedea pe etichete dacă un anumit aliment se poate încadra în dieta lor.

Cum să nu te lași păcălit de etichetele alimentare

Unul dintre cele mai bune sfaturi poate fi ignorarea completă a afirmațiilor de pe fața ambalajului. Etichetele din față încearcă să vă ademenească să cumpărați produse, făcând mențiuni de despre anumite beneficii și proprietăți care, de cele mai multe ori, sunt doar un instrument de marketing.

De fapt, cercetările arată că adăugarea beneficiilor pentru sănătate pe etichetele din față îi face pe oameni să creadă că un produs este mai sănătos decât același produs care nu enumeră aceste beneficii – afectând astfel alegerile consumatorilor. Producătorii sunt adesea necinstiți în modul în care folosesc aceste etichete. Ei tind să folosească mențiuni despre beneficii și ingrediente care induc în eroare și, în unele cazuri, sunt de-a dreptul false.

Exemplele includ multe cereale pentru micul dejun bogate în zahăr, despre care se scrie că au miere și prezintă numeroase beneficii. În ciuda a ceea ce poate implica eticheta, aceste produse nu sunt sănătoase. Promovarea produsului cu mențiuni pe fața ambalajului face dificil pentru consumatori să facă alegeri sănătoase fără o inspecție amănunțită a listei de ingrediente.

Citește lista de ingrediente pe etichetele alimentare

Ingredientele produselor sunt listate în funcție de cantitate — de la cea mai mare la cea mai mică cantitate. Asta înseamnă că primul ingredient este cel din care producătorul a folosit cel mai mult. O regulă de bază este să vedeți primele trei ingrediente, deoarece ele reprezintă cea mai mare parte a ceea ce mâncați.

Dacă primele ingrediente includ cereale rafinate, un tip de zahăr sau uleiuri hidrogenate, puteți presupune că produsul este nesănătos. În schimb, încercați să alegeți articole care au alimente integrale enumerate ca primele trei ingrediente. În plus, o listă de ingrediente care depășește două-trei rânduri sugerează că produsul este foarte procesat și, deci, nesănătos.

La ce să fii atent când citești numărul de calorii de pe etichetele alimentare

Etichetele nutriționale indică câte calorii și nutrienți sunt într-o cantitate standard de produs – adesea o singură porție. Cu toate acestea, aceste porții menționate sunt adesea mult mai mici decât ceea ce consumă oamenii într-o singură porție. De exemplu, o porție poate fi jumătate de cutie de suc, un sfert de prăjitură, jumătate de baton de ciocolată sau un singur biscuit. Procedând astfel, producătorii încearcă să înșele consumatorii să creadă că alimentele au mai puține calorii și mai puțin zahăr.

Tocmai de aceea este bine să vă uitați la numărul de calorii și valoarea celorlalți compuși și nutrienți raportați la 100 de grame.

Topul celor mai înselătoare mențiuni de pe etichetele alimentare

Afirmațiile și mențiunile de pe etichetele alimentelor ambalate sunt concepute pentru a vă atrage atenția și a vă convinge că produsul este sănătos.

Iată câteva dintre cele mai comune afirmații – și ce înseamnă acestea:

Light – Produsele light sunt procesate pentru a reduce fie caloriile, fie grăsimile.

Unele produse sunt pur și simplu diluate. Verificați cu atenție pentru a vedea dacă a fost adăugat ceva în schimb – cum ar fi zahărul. Multicereale. Acest lucru sună foarte sănătos, dar înseamnă doar că un produs conține mai multe tipuri de cereale. Acestea sunt cel mai probabil cereale rafinate – cu excepția cazului în care produsul este marcat ca cereale integrale.

Natural. Acest lucru nu înseamnă neapărat că produsul este cu adevărat natural. Pur și simplu indică faptul că la un moment dat producătorul a lucrat cu o sursă naturală precum merele sau orezul.

Organic. Această etichetă spune foarte puțin despre dacă un produs este sănătos. De exemplu, zahărul organic este încă zahăr. Fără zahăr adăugat. Unele produse sunt în mod natural bogate în zahăr. Faptul că nu au zahăr adăugat nu înseamnă că sunt musai și sănătoase. În plus, este posibil să fi fost adăugați și înlocuitori nesănătoși de zahăr.

Nivel scăzut de calorii. Produsele cu conținut scăzut de calorii trebuie să aibă cu o treime mai puține calorii decât produsul original al mărcii. Cu toate acestea, versiunea cu conținut scăzut de calorii a unei mărci poate avea calorii similare cu cea originală a altei mărci.

Conţinut scăzut de grăsimi. Această etichetă înseamnă de obicei că grăsimea a fost redusă cu prețul adăugării mai multor zaharuri. Fiți foarte atenți și citiți lista de ingrediente.

Sărac în carbohidrați. Recent, dietele sărace în carbohidrați au fost legate de îmbunătățirea sănătății. Cu toate acestea, alimentele procesate care sunt etichetate cu conținut scăzut de carbohidrați sunt, de obicei, alimente foarte procesate, similare alimentelor procesate cu conținut scăzut de grăsimi.

Cu cereale integrale. Produsul poate conține foarte puține cereale integrale. Verificați lista de ingrediente – dacă cerealele integrale nu sunt în primele trei ingrediente, cantitatea este neglijabilă. F

ortificată sau îmbogățită cu anumite vitamine. Asta înseamnă că au fost adăugați unii nutrienți la produs. De exemplu, vitamina D este adesea adăugată în lapte. Cu toate acestea, doar pentru că ceva este fortificat nu îl face neapărat sănătos.

Fără gluten. Fără gluten nu înseamnă neapărat și sănătos. Produsul pur și simplu nu conține grâu, speltă, secară sau orz. Multe alimente fără gluten sunt foarte procesate și încărcate cu grăsimi nesănătoase și zahăr.

Aromă de fructe. Multe alimente procesate au un nume care face referire la o aromă naturală, cum ar fi iaurtul cu căpșuni. Cu toate acestea, produsul poate conține doar substanțe chimice concepute să aibă gust de fructe.

Zero grăsimi trans. Această expresie înseamnă „mai puțin de 0,5 grame de grăsimi trans per porție”. Astfel, dacă porțiile sunt înșelător de mici, produsul poate conține în continuare grăsimi trans.

 

Realitatea Live

Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Achiziționarea automobilelor pentru companii este mai ușoară cu maib! Accesați creditul fără avans și comision
Achiziționarea automobilelor pentru companii este mai ușoară cu maib! Accesați creditul fără avans și comision
Cardul tău, culoarea ta, stilul tău – celebrăm 4 ani de maib gama
Cardul tău, culoarea ta, stilul tău – celebrăm 4 ani de maib gama
09 Dec. 2024, 22:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ana Panaguța
09 Dec. 2024, 22:29 // În Lume //  Ana Panaguța

Teodora Voinescu, profesoară la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov, România, a participat la Campionatul mondial de citit rapid, la sfârșitul săptămânii trecute, relatează cotidianul.ro.

Teodora s-a întrecut cu sute de persoane, la World Speed Reading Championship, ediția a 33-a, din Istanbul, în special cu concurenți din Asia, dar și din Europa, pasionați de sporturi ale minții, șah, cu IQ ridicat, iar ea a devenit campioana, după ce a citit peste 130 de pagini în doar 30 de minute.

„Concursul în sine presupune citirea într-un anumit timp a unei cărți nepublicate, necunoscute până în acel moment. Ți se adresează 20 de întrebări de conținut, la care trebuie să răspunzi detaliat, adică să se vadă că ai și înțeles ceea ce ai citit. Am ridicat mâna, am spus că am terminat de citit, mi s-a dat foaia, am răspuns și după aceea am și plecat, deci s-a terminat totul în jur de 40 de minute. Nu ni s-au dat rezultatele pe loc la speed reding și am fost anunțați ieri, la ceremonia de premiere. Nu mi-a venit să cred, v-am spus, erau minți luminate, oameni foarte, foarte inteligenți din toată lumea. Și pentru mine a fost o mare surpriză”, a declarat Teodora Voinescu.

Femeia a mărturisit că pentru ea este o obișnuință această activitate și că a ajuns să citească și două cărți pe zi. Tot ea a mai povestit că a început cu lectura de la vârsta de 3 ani, iar atunci citea fluent deja.

Teodora Voinescu a mai spus că performanța obținută în Turcia i-a deschis și alte uși.

„Oamenii de acolo au spus că vor să colaborăm, să devin professional coach, să lucrez cu universități și companii din străinătate, să elaborez manuale împreună cu ei. Am fost invitată pentru ediția următoare în Vietnam, anul viitor. Pentru mine e nemaipomenit. M-au întrebat ce tehnici am sau dacă m-am antrenat. Nu, e o chestie personală, fiindcă cred că, așa cum i-am spus și unuia dintre organizator ieri, este ceva ce-mi vine natural. Deci nu am o tehnică sau ceva nume. Adică nu m-am dus cu un plan, că trebuie să fac într-un anumit fel. Pur și simplu am citit cum fac acasă”, a mai spus profesoara.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Achiziționarea automobilelor pentru companii este mai ușoară cu maib! Accesați creditul fără avans și comision
Achiziționarea automobilelor pentru companii este mai ușoară cu maib! Accesați creditul fără avans și comision
Cardul tău, culoarea ta, stilul tău – celebrăm 4 ani de maib gama
Cardul tău, culoarea ta, stilul tău – celebrăm 4 ani de maib gama
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală