Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Noi alerte de călătorie! România, Ucraina, Belgia sau Bulgaria modifică unele reguli

09 Iul. 2021, 20:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
09 Iul. 2021, 20:07 // Societate //  Cristina Vlah

Unele țări au modificat regimul de intrare sau ședere pe teritoriul său, astfel că cetățenii Republicii Moldova, care planifică o vacanță peste hotare, sau o călătorie în următoarele zile, ar trebui să cunoască noile reguli, informează Realitatea.md.

Astfel, România a redeschis punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova, de la Rădăuţi- Prut. Din 1 iunie au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei, dar pot fi obligați să stea în carantină pentru 14 zile. Asta dacă nu au dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile. Cei vaccinați sunt scutiți de carantină.

În cazul străinilor aflați în tranzit – intrarea pe teritoriul României poate fi permisă dacă prezintă garanții că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinație sau că vor părăsi teritoriul României – având acte doveditoare în acest sens.

Ucraina menține regimul de carantină adaptivă până la data de 31 august 2021. Asta pentru persoanele nevaccinate, sau care nu au rezultatul negativ al testelor Covid-19. La trecerea frontierei, cetățenilor noștri li se va cere:  rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau / – rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau / – certificat medical emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.

Totodată, cetățenilor Republicii Moldova sosiți din Federația Rusă, Republica India, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Republica Portugheză sau care sau aflat pe teritoriul acestor state cel puțin șapte zile, li se interzice trecerea frontierei de stat a Ucrainei fără un rezultat negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2, care va fi efectuat contra plată nemijlocit în punctele de trecere. În acest caz cetățenii RM nu vor fi obligați să prezinte la punctul de trecere testul preliminar la Covid-19 (prin metoda PCR sau testării rapide).

Austria menține regulile stabilite săptămâna trecută, și cere cetățenilor din R Moldova fie un certificat de vaccinare, fie rezultatele testelor Covid-19.

Belgia și-a deschis granițele pentru cetățenii din Republica Moldova, astfel că din 5 iulie, călătorii cu reședința principală în Republica Moldova au voie să călătorească în Belgia, indiferent de motivul călătoriei lor. Un motiv esențial nu mai este necesar.

Cei, care planifică o vacanță în Bulgaria, trebuie să cunoască faptul că pot intra pe teritoriul bulgar doar dacă prezintă un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19; – un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar;  – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.

Pentru mai multe informații despre călătoriile peste hotare, puteți accesa aici.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 17:58 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Incendiile continuă să se dezlănțuie în șase provincii ale Turciei. Flăcările s-au apropiat de stațiunile populare Antalya, Marmaris și Side. De asemenea, parcurile forestiere și câmpurile adiacente orașelor sunt în flăcări.

Zeci de elicoptere și sute de autospeciale de pompieri luptă împotriva incendiului.

Se știe deja despre patru morți, aproximativ două sute de persoane s-au adresat spitalelor pentru ajutor.

Realitatea.md amintește că, după incendiile puternice înregistrate în ultimele zile în sudul Turciei, pe litoralul Mării Mediterane, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene vin cu un anunț important pentru cetățenii moldoveni.

Autoritățile de la noi îndeamnă oamenii să respecte anunţurile autorităţilor locale și să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit.

La fel, responsabilii îndeamnă cei plecați în vacanță să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone afectate de incendii.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate