Ex-comisarul municipiului Bălți, Anatolie Harcenco, care anterior a deținut funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu, a devenit în luna mai a acestui an șef al filialei S.A. „Metalferos” din Bălți. În trecut, numele lui a fost strâns legat de asasinarea unui șef de întreprindere municipală din localitate. Mai mult, demnitarul ar fi avut probleme de integritate și a fost bănuit de fals în declarații. O investigație realizată de NordNews arată că toate aceste „pete” din biografia lui Harcenco nu deranjează conducerea principalului exportator de metale feroase și neferoase din Moldova.
Directorul S.A. „Metalferos” a confirmat pentru jurnaliștii NordNews că Anatolie Harcenco a fost numit în funcția de șef al filialei din municipiul Bălți. Andrei Ivancov a declarat că este mulțumit de activitatea lui Harcenco în noua sa funcție.
„Eu mult timp am căutat o persoană potrivită pentru această funcție, asta după ce fostul șef a încălcat câte ceva și a fost nevoit să depună cererea de demisie. Aveam nevoie de un om care să poată să organizeze lucrul. Vreau să menționez că odată cu numirea lui (Anatolie Harcenco – n.r.) s-a înviorat procesul de muncă, nu doar în Bălți, dar pe tot nordul Republicii Moldova”, a declarat directorul interimar al S.A. „Metalferos”, Andrei Ivancov
După spusele lui Ivancov, achizițiile deșeurilor de metale feroase și neferoase s-au mărit după ce Harcenco a preluat funcția.
„Până atunci era o stagnare în acest sens. Acum situația s-a îmbunătățit. Din câte cunosc, acum la ei pe teritoriu se află în jur de trei mii de tone. Bănuiesc că nu a fost niciodată așa ceva în Bălți. Dumnealui a încheiat o mulțime de contracte cu diverși agenți economici. Pentru noi nu are importanță că este sau nu pensionar, el s-a arătat ca un bun gospodar. Eu nu am obiecții față de dumnealui, el își îndeplinește obligațiunile de serviciu și eu sunt mulțumit că el a ridicat cumpărările, vânzările”, a declarat Andrei Ivancov, directorul interimar al S.A. „Metalferos”.
Cine este Anatol Harcenco
Anatolie Harcenco s-a născut pe 31 decembrie 1951 în satul Tîrșiței, raionul Telenești. Locuiește permanent în municipiul Bălți din anul 1977, ca urmare a repartizării după absolvirea Facultății de Drept a Universității de Stat din Chișinău.
Din 1977 până în 1982 a fost anchetator al poliției transporturilor. În 1982 a devenit adjunctul șefului poliției pentru transporturi, iar în 1983 – șef al poliției transporturilor. 1985–1987 – Student al Facultății de Management a Academiei Ministerului Afacerilor Interne al URSS. Timp de doi ani (1987–1989) a fost șeful poliției transporturilor din Bălţi. În 1989, a fost numit adjunct al șefului departamentului de poliție al orașului, în 1990 – devine șeful poliției din Bălți, ca în 1991 – 1999 să fie Comisarul poliției Bălți.
În anii 1999–2001 a exercitat funcția de Comisar de poliție al județului Bălţi.
Anatolie Harcenco a ajuns în atenția presei în mai 2001, atunci când numele lui a fost vehiculat în legătura cu asasinarea șefului întreprinderii municipale „Asociația Piețelor” din Bălţi, Gheorghe Grumațchi.
Potrivit jurnal.md, la o conferință de presă susținută cu 36 de ore înainte de a fi omorât, Grumațchi i-a învinuit pe primarul de Bălți, Victor Morev, procurorul local, Ion Morei, dar și comisarul de Bălți, Anatolie Harcenco, de patronarea unei scheme de spălare de bani pe piețele din Bălți.
Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, „cu două zile înainte ca Grumațchi să fie ucis, în cadrul sesiunii ordinare a Consiliului Municipal Bălți a fost examinată sesizarea Curții de Conturi din municipiu și a Poliției Economice privind încălcările depistate în activitatea întreprinderii în fruntea căreia se afla Grumațchi. La acea ședință a Consiliului Municipal, ultimul a recunoscut că s–ar face vinovat de unele încălcări, deoarece îl avea în preajma pe un oarecare Negrei, angajat în măcelăria Pieței Centrale, care, potrivit lui, întreținea de multă vreme contacte speciale cu Morei și Morev. În apărarea sa, Grumațchi a prezentat calcule matematice potrivit cărora, într–o perioada de șapte zile după restabilirea sa în funcția din care fusese temporar suspendat, veniturile pieței crescuseră considerabil. Fiind întrebat de consilierii municipali care este secretul creșterii acestor indici, răspunsul directorului a fost: „Nu am plătit acolo unde trebuie”. Astfel, pentru ca nu plătea „acolo unde trebuie” și pe motiv că a încercat să facă ordine în întreprindere, a trebuit să plătească cu viața.”
După acest scandal, Harcenco a fost demis din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, lucru cu care n-a fost de acord și pe care l-a atacat în judecată. Printr-o hotărâre irevocabilă din 28 martie 2002, Curtea de Apel a hotărât în favoarea lui Harcenco și a indicat Ministerului Afacerilor Interne să-l restabilească în funcție. La 28 martie 2002, Harcenco a obținut un titlu executoriu, pe care executorul judecătoresc nu l-a executat, motiv pentru care acesta s-a adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care în urma examinării cauzei a decisă „să scoată cererea de pe rol” din motiv că „Curtea nu găsește circumstanțe speciale cu privire la respectarea drepturilor omului garantate prin Convenție, care ar cere continuarea examinării cererii”.
Întrebat dacă cunoaște sau nu despre acest caz, Andrei Ivancov, directorul interimar al S.A. „Metalferos” a declarat că „Anatolie Harcenco era atunci comisar” și că „acesta nu are vreun statut pe acel dosar”.
„Din câte cunosc, el nu a figurat pe dosar. Ca să figurezi pe dosar trebuie să ai un statut oarecare, de învinuit ori bănuit. După câte eu știu, dumnealui nu are nici un statut pe nici un dosar. Eu îl cunosc pe el ca pe un lucrător bun, cinstit. A fost hotărârea mea personală”, a conchis Andrei Ivancov.
Totuși, Harcenco nu a dispărut din viața social-politică a orașului. În 2007 acesta a fost ales consilier în cadrul consiliului municipal Bălți, pentru care a candidat ca independent. Doi ani mai târziu (2009), ex-comisarul de Bălți a fost numit în funcția de șef al biroului teritorial al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului la Bălţi. El a fost reaprobat pentru această funcție de Guvernul Republicii Moldova în aprilie 2011.
Tot în anul 2011, Harcenco a candidat din partea Partidului Democrat din Moldova la funcția de primar al municipiului Bălți. În urma scrutinului electoral acesta a obținut 2344 de voturi, ceea a reprezentat doar 6 % din numărul total de voturi.
În 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că Harcenco, care exercita atunci funcția de șef al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013 și a decis sesizarea Procuraturii Generale în vederea examinării acestui fapt prin prisma prevederilor art. 352/1 al Codului Penal (falsul în declarații).
„Încălcarea s-a manifestat prin nedeclararea venitului soției în mărime de peste 85 mii de lei, a venitului său din pensie în valoare de aproximativ două mii de lei, a unui teren cu suprafața de 0,0769 ha, a două construcții accesorii, a unui mijloc de transport și a cinci conturi bancare”, scria atunci CNI.
După acest lucru, pe 24 februarie 2016, Anatolie Harcenco a fost demis din funcția de șef al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, iar în numele său a fost numit Octavian Mahu.
În 2018, numele lui Harcenco a figurat și într-un material de analiză realizat de ,,Centrul de Resurse Juridice din Moldova’’, mai exact la capitolul Practica judecătorească în cauzele privind nedeclararea proprietății., în care este reflectat cazul fostului șef al Cancelariei de Stat OT Bălți, care și-ar fi „tăinuit” averile.
În prezent, Anatolie Harcenco este Președintele Organizației Veteranilor Participanților în Conflictul Transnistrean, dar și președintele Uniunii veteranilor MAI Bălți.