Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Opinii: Discursul de ură ia turații în campaniile electorale. Moldova nu înregistrează progrese

11 Iun. 2021, 15:22
 // Categoria: Opinii // Autor:  Vladimir Șerban
11 Iun. 2021, 15:22 // Opinii //  Vladimir Șerban

Intensitatea discursului de ură și discriminare crește în campaniile electorale, când este folosit ca metodă de luptă între concurenții electorali. Deocamdată, Republica Moldova nu face progrese mari cât privește legislația pentru a îmbunătăți situația, astfel că autorii discursului de ură rămân nepedepsiți. Subiectul a fost discutat în cadrul unei mese rotunde: „O abordare complexă privind combaterea discursului de ură în Republica Moldova”, organizată de Consiliul Europei.

Giulia Re, șefă adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a menționat că mai multe rapoarte arată că discursul de ură rămâne a fi o problemă în cadrul campaniilor electorale. Faptul că discursul de ură incită la violență și discriminare, subminează respectul pentru grupurile minoritare și dăunează coeziunii sociale. Discursul de ură înseamnă abuzarea dreptului la exprimare și devine mai periculos când e promovat de persoane vizibile în public. În unele țări, unde s-au întreprins măsuri, a fost posibil de a crea o cultură de comunicare politică liberă de ură. Misiunile internaționale de observare, Consiliul Europei, trebuie să contribuie la modificarea legislației țării cu introducerea sancțiunilor pentru discursul de ură.

Vladimir Șarban, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, a declarat că, atunci când se vorbește despre combaterea discursului de ură, e vorba nu doar despre mesajele în adresa concurenților electorali, dar și în adresa unor grupuri sociale, fapt scos în evidență și în contextul stabilirii secțiilor de votare peste hotare și în regiunea transnistreană. În opinia sa, alegerile nu trebuie să fie o confruntare între oamenii care gândesc diferit, ci o competiție onestă, în care să se țină cont de etică și bunul simț. Important e să nu fie admisă perpetuarea atacurilor de ură care au avut loc în campaniile electorale anterioare. Combaterea discursului de ură, instigării la ură trebuie să fie o condiție pentru toți actorii electorali, organele electorale, pentru CEC, Consiliul Audiovizualului, Consiliul pentru prevenirea discriminării, Avocatul Poporului. Și alegătorii și mass-media trebuie să reacționeze la semnalele de agresivitate care întrec bunul simț. El a mai remarcat că, întru combaterea discriminării și incitării la ură, CEC a pregătit și propus spre semnare concurenților electorali și mass-media Codul de conduită.

Ala Ursu-Antoci, președintă a Consiliului Audiovizualului, a declarat că discursul instigator la ură este o formă de exprimare și este dificil e de a stabili unde se termină libertatea de exprimare și unde începe discursul calificat drept ură. CA va urmări ca în cadrul buletinelor informative la radio și TV să nu fie admise programe susceptibile de a incita, promova sau justifica ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură. În cazul admiterii încălcărilor, Consiliul Audiovizualului va aplica sancțiuni dure prevăzute de legislația audiovizuală în vigoare.

Michael Farrell, vicepreședinte la Comisia Europeană Împotriva Rasismului și Intoleranței, a explicat că discursul de ură înseamnă declarații sau comentarii despre grupuri minoritare, cu referințe la culoarea pielii sau contextual etnic, sau orientarea sexuală, genul sau comentarii care denigrează sau umilește un individ sau un grup și care, cel mai probabil, vor fi folosite pentru a discrimina. Acest discurs de ură trebuie pedepsit ca fiind o încălcare penală. Organele de reglementare trebuie să dispună de putere pentru a înlătura discursul de ură și a sancționa persoanele care-l folosesc, iar organele de reglementare trebuie să dispună de mandat de putere de a retrage licența și sancționa canalele TV care promovează discursul de ură.

Mara Georgescu, coordonatoare de proiect la Consiliul Europei, a menționat că un raport al CE la tematica discursului de ură arată că relevant pentru Republica Moldova este că discursul de ură nu poate fi deconectat de idea de alienare, marginalizare, discriminare și a normalizării intoleranței la nivel social. Discursul de ură este legat și de identitatea și cum oamenii o percep, precum și cum percep valorile bazate pe drepturile omului și principiile democratice. Discursul e ură este legat, de asemenea, de anumite influențe geopolitice, cum sunt percepute anumite instituții, țările vecine etc. E legat de reprezentarea minorităților în mass-media. Există unele efecte al rețelelor de socializare în ceea ce privește promovarea discursului de ură. Rolul persoanelor implicate în viața politică este fundamental și discursurile lor de ură trebuie condamnate. Atunci când se folosește discursul de ură într-o campanie electorală, se poate  ajunge la creșterea sexismului în societate și la normalizarea discursului discriminatoriu în societate, ceea ce este periculos.

Președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Ian Feldman, spune că, pentru a îmbunătăți situația, trebuie îmbunătățirea legislația. Consiliul crede că ar trebui să fie responsabil, ca instituție de profil, pentru examinare, avizarea, constatarea discursului de ură. Alt fapt ține de colectarea datelor pe crimele motivate de ură și aici trebuie să se acționeze împreună cu MAIE. Procuratura ar trebui să asigure o bază de date pentru a vedea continuitatea fiecărui caz de discurs de ură. De asemenea, e nevoie să fie creat un grup de lucru între toate instituțiile care să monitorizeze domeniul și să coordoneze acțiunile de intervenție care se cer.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 14:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 14:47 // În Lume //  Realitatea.md

Un bărbat  de 56 de ani din Statele Unite a povestit pentru cum a fost înghițit de o balenă cu cocoașă. Michael Packard este scafandru profesionist și se afla pe fundul oceanului în căutare de homari. Pentru a se elibera, americanul a început să se zbată pentru a-i transmite mamiferului că ceva nu este în regulă.

Michael realizează adesea scufundări în ocean pentru a pescui homar, iar de data aceasta a devenit involuntar captura unei balene cu cocoaşă, mai scrie sursa citată. În timp ce se afla pe fundul nisipos al oceanului, americanul a fost prins în lanţul alimentar al uriaşului mamifer.

„Am simţit deodată cum mă trage ceva şi am văzut totul complet negru. Și atunci mi-am dat seama: O, Doamne, sunt în gura unei balene și încearcă să mă înghită. Asta e, voi muri”, rememorează Packard, după ce a fost externat din spitalul Cape Cod.

Pentru a se elibera, a început să se zbată pentru a-i transmite mamiferului că ceva nu este în regulă. Stânjenită de mişcările bărbatului îmbrăcat în costum de scafandru, balena l-a scos afară, la suprafaţa oceanului.

În ciuda pledoariilor soției sale de a-și căuta un alt loc de muncă, mai sigur, Michael spune că nu intenționează să renunțe la o carieră de 40 de ani de scafandru profesionist.

Incidentele în care balenele cu cocoaşă înghit oameni sunt rare, mai scrie sursa citată. Esofagul acestei specii de balenă este mult prea mic pentru a înghiţi un om, dar în situaţii extraordinare când acest fapt se întâmplă, acestea sunt incomodate şi îi elimină pe gură la suprafaţa apei.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău