Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a comentat pentru NM despre eșecul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) la numirea unui membru în Comisia de evaluare a performanțelor sale. Potrivit acestuia, în urma noilor modificări ale Legii Procuraturii, nu este specificat că CSP trebuie să aleagă o altă persoană, mai ales în contextul în care Comisia poate purcede la procedură și în componență de trei membri.
„Nu este nevoie să alegi o altă persoană. Acest lucru este contrar prevederilor regulamentului. Aparent, autorii acestei nelegiuiri sunt îngrijorați de ceva. Că printre cei care sunt incluși în această comisie sunt probabil oameni cu nucleu. Pentru mine, un singur lucru este important – să fie obiectivi și le voi prezenta toate rezultatele muncii mele. Lasă-i să evalueze”, a declarat Stoianoglo.
Cât despre activitatea Comisiei în sine, „nu știe încă nimic”. „Am dat reprezentantului meu [în comisie] o listă de documente pe care ar trebui să le solicite pentru mine. Trebuie să le prezint un raport despre munca mea”, a adăugat acesta.
Amintim că, pe data de 5 noiembrie curent, președinta Maia Sandu a sesizat CSP privind inițierea procedurii de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo, așa cum prevăd noile modificări la Legii Procuraturii făcute anul curent – fie la sesizarea șefului statului, fie a cel puțin 1/3 membri ai CSP. Deja la 11 noiembrie curent, CSP a decis inițierea procedurii.
Atunci, CSP a propus candidatura Marianei Alexandru, consiliera procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România ca fiind corespunzătoare cerințelor caracteristice nominalizării în componența Comisiei.
La ședința CSP din 2 decembrie curent, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Gabriela Scutea, a trimis o scrisoare în adresa Consiliului din Republica Moldova prin care a anunțat că Mariana Alexandru nu va putea participa. Motivul? Niciun procuror român nu are dreptul să aplice legislația Republicii Moldova.
CSP a stabilit deja pentru data de 8 decembrie curent o ședință extraordinară, însă niciun candidat nou identificat nu a dat un răspuns afirmativ sau negativ pentru participare. În rezultat, membrii au decis să se convoace într-o nouă ședință a cărei dată nu a fost anunțată până în momentul de față.
Este de menționat că evaluarea lui Alexandr Stoianoglo încă nu este compromisă. Comisia de evaluare într-adevăr este constituită din cinci membri, însă „faptul că nu au fost înaintate propuneri pentru componența comisiei nu împiedică constituirea acesteia, dacă au fost propuși membri din partea a cel puțin 3 subiecți. Lucrările comisiei sunt deliberative dacă la ele participă majoritatea membrilor indicați în actul de constituire”.
Pentru moment, din Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general fac parte: Drago Kos, expert internațional anticorupție propus de Maia Sandu; Angela Popil, avocată propusă de Ministerul Justiției; Lidia Bulgac, fostă judecătoare propusă de CSM și Ion Matușenco, avocat propus de Alexandr Stoianoglo.