Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

„Плохому прокурору имунитет мешает”. Litvinenco îi dă replică lui Stoianoglo la cele „10 porunci ale lui Platon”

23 Aug. 2021, 12:33
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Aug. 2021, 12:33 // Politica //  Petru Beregoi

Incompetența şi corupţia au fost cauzele principale ale inactivităţii organelor de anchetă, decât îngrădirea din partea altcuiva. Cu o asemenea replică a venit ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a prezentat astăzi „10 puncte de reformare a justiției”.

Deși Stoianoglo a spus că „imunitatea unor funcționari” ar fi motivul din ce cauză multe cauze penale, fie nu au fost intentate, fie nu au fost duse până la bun sfârșit, Sergiu Litvinenco afirmă aceste declarații „sunt false”.

„Stoianoglo a găsit scuza pentru inactivitatea Procuraturii Generale de ani la rând – imunitatea funcţionarilor. Anume din cauza acesteia, procurorii nu au putut prinde hoţi. Este un fals. Câte ridicări de imunitate au fost refuzate de Parlament? Corect. Zero. „Плохому прокурору имунитет мешает”. Incompetenţa şi corupţia au fost cauzele principale ale inactivităţii organelor de anchetă, decât îngrădirea din partea altcuiva”, a scris ministrul Justiției.

Deputatul (până în prezent, Sergiu Litvinenco încă nu a anunțat despre depunerea mandatului de parlamentare în favoarea celui de ministru, întrucât sunt funcții incompatibile) susține că „nu este împotriva ridicării imunității”, întrucât PAS este în proces de elaborare a unui proiect de modificare a Constituției, pentru a putea realiza această modificare.

„Noi nu suntem împotriva ridicării imunităţii pentru funcţionari, mai ales că avem și o inițiativă de modificare a Constituției în acest sens. Doar că nu poţi prinde corupţii cu alţi corupţi. Acum Stoianoglo mimează activitate abundentă şi combaterea corupţiei, după ce a eliberat toţi hoţii din puşcărie. Vine cu propuneri de reformare a sistemului din interior, a citit – zice lumea – „cele 10 porunci ale lui Platon” despre reformarea Procuraturii. Dar este târziu. Sistemul trebuie curăţat. Şi va fi curăţat. Pentru aceasta există un mandat puternic din partea oamenilor”, a conchis Litvinenco.

Amintim că, astăzi, procurorul general a anunțat că instituția pe care o conduce a elaborat o strategie, care conține „10 pași pentru prevenirea și combaterea corupției în stat”, după ce s-a început modificarea legii Procuraturii, astfel încât procurorul să poată fi evaluat, iar în funcție de rezultate testării acesta să se aleagă cu mustrare sau chiar demiterea din funcție a acestuia.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 08:59
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 08:59 // Economie //  Realitatea.md

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dezvăluit că a primit o factură la gaz pe care are suma de 6.200 de lei. Întrebat dacă va reuși să o achite, a răspuns afirmativ. Mai mult, dacă ar fi avut posibilitatea să renunțe la compensația oferită de Guvern, ar face-o. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „În PROfunzime” de la ProTV Chișinău, ediția din seara de luni, 17 ianuarie curent.

– Factura care mi-a venit a fost de 6.200 de lei pentru o suprafață de 250 de metri pătrați.
– Și puteți să o achitați?
– Da. Eu cred că sunt printre persoanele care pot achita această sumă și, dacă va fi acel modul de renunțare la acea compensație, o voi face.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Potrivit declarației de avere și interese personale, oficialul s-a referit la casa de locuit din care deține o cotă parte. Aceasta într-adevăr are o suprafață de puțin peste 250 de metri pătrați. Valoarea totală a bunului imobil este de peste 3 milioane de lei.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală