Curs valutar
 • EUR
  19.5992
  0.2485%
 • USD
  17.8435
  -0.0605%
 • RUB
  0.2009
  -0.1991%
 • RON
  3.9421
  0.2461%
 • UAH
  0.4906
  -0.0611%

Guvernul alocă 60 de milioane de lei pentru procurarea a 338.600 doze de vaccin anti-COVID

11 Mart. 2021, 15:38
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
11 Mart. 2021, 15:38 // Economie //  Realitatea.md

Guvernul a alocat 60 de milioane de lei din Fondul de rezervă către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19. Potrivit Executivului, mijloacele financiare vor permite achiziționarea a circa 330 mii doze de vaccin, ceea ce constituie o pătrime din necesarul de 1.386.115 doze.

Decizia de a distribui mijloace din Fondul de rezervă al Guvernului pentru procurarea parțială a necesarului de doze de vaccin anti-COVID a fost aprobată întrucât alocațiile în bugetul Ministerului Sănătății sunt insuficiente pentru scopul dat. „Ieri în cadrul ședinței Biroului Permanent al Parlamentului am făcut un apel către deputați să permită Guvernului derogarea de la Legea privind achizițiile publice, în așa fel încât să putem ieși la negocieri directe cu producătorii, în ideea economisirii timpului. Dacă să mergem pe buchia Legii privind achizițiile publice, ar urma să pierdem cel puțin o lună pentru formalitățile specifice tenderelor anunțate pentru achiziții din fondurile publice, în speranța că negocierile directe cu producătorii vor permite identificarea loturilor disponibile pentru achiziție”, a precizat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70% din populație vaccinată sunt necesare 4.851.403 doze. Luând în considerație, că 1.386.115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin intermediul platformei COVAX, 2.079.173 doze (pentru 30% populație) vor fi necesare de procurat la preț preferențial, restul 1.386.115 doze (pentru 20% populație) necesită a fi procurate la modul direct, de la producător.

Menționăm că la 4 martie, Republica Moldova a recepționat 14.400 doze de vaccin AstraZeneca livrate în cadrul mecanismului COVAX, iar anterior a recepționat alte 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, ca ajutor umanitar din România, ceea ce a permis demararea procesului de vaccinare în țară.

Până în prezent, 8.116 de cadre medicale au fost vaccinate.

Realitatea Live

Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
30 Nov. 2023, 07:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
30 Nov. 2023, 07:15 // În Lume //  Redacția Realitatea

„Trebuie să ne gândim la următoarea etapă tehnologică a războiului”, a subliniat ministrul transformării digitale Mihailo Fedorov, într-un interviu acordat CNN, în care a vorbit despre faptul că Ucraina are în vedere un succes cel puțin la fel de mare în materie de război electronic precum cel avut avut anterior în materie de drone, care au schimbat câmpul de luptă.

Kievul este angajat deja într-o cursă de a ajunge din urmă Rusia în ceea ce privește capacitățile războiul electronic. Totodată, își accelerează eforturile de a distruge această tehnologie pe care armata rusă o folosește pe scară largă pe câmpul de luptă.

Un atac care a avut loc la începutul lunii asupra unui sistem de război electronic Pole-21 ar putea fi revelator pentru cât de important ar putea deveni acest front pentru parcursul războiului.

Războiul electronic presupune arme sau tactici ce fac uz de spectrul electromagnetic și care sunt folosite în special în scopul de a bruia sistemele de armament ghidate de GPS pentru lovirea țintelor. După aproape șase luni de contraofensivă istovitoare, armata ucraineană a înțeles că Rusia și-a creat și formidabile bariere electronice, nu doar fortificații.

Asta îi obligă pe soldații ucrainenii din prima linie să se adapteze rapid.

Pavlo Petricenko, comandantul unității de drone din cadrul Brigăzii 59 motorizate, care a efectuat atacul de la începutul lunii noiembrie și a distribuit o înregistrare video cu acesta pe rețele sociale, a explicat că distrugerea acestor sisteme este crucială pentru îndeplinirea cu succes a obiectivului de a elibera teritorii.

În cadrul unui apel video de pe frontul de est, undeva în apropiere de Avdiivka, unde au loc în prezent lupte îndârjite, acesta a explicat că la începutul războiului rușii vizau în principal comunicațiile și dronele, dar apoi ținta lor au devenit armele occidentale pe care de atunci au încercat constant să le suprime.

Petricenko a dat drept exemple sistemul de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS și proiectilul de artilerie cu rază extinsă Excalibur 155. Aceste arme sunt ghidate prin satelit, astfel că pentru a le contracara și a se proteja de ele rușii „folosesc activ războiul electronic”.

O breșă în protecția furnizată de armele NATO

Războiul electronic purtat de Rusia creează o problemă pentru Ucraina în măsura în care pe această cale țara agresoare are posibilitatea să transforme avantajul tehnologic al arsenalului ucrainean de bombe inteligente ghidate într-o vulnerabilitate.

Motivul este că atât rachetele de precizie, cât și lansatoarele de rachete multiple sunt prin natura lor mai vulnerabile la războiul electronic decât bombele sovietice neghidate care nu depind de GPS pentru a-și lovi țintele.

Sistemul Pole-21 conceput pentru a bruia semnalele GPS de la drone și rachete este doar unul din componentele arsenalului în creștere al Moscovei. Totodată, armata rusă folosește și „spoofing”-ul GPS-ului- o tehnică de dezorientare a unei drone sau rachete, dar care e capabilă să perturbe și radarele, comunicațiile radio și chiar celulare.

Rusia și-a sporit capacitățile de război electronic

În septembrie agenția de presă TASS afiliată Kremlinului îl cita pe premierul rus Mihail Mișustin care, în cadrul unei ședințe guvernamentale, informase că producția unor echipamente militare cheie, inclusiv pentru război electronic, s-a dublat în primele opt luni ale anului.

La rândul lor, experții și oficialii ucraineni au evaluat că în acest moment Rusia a integrat pe deplin războiul electronic la nivelul trupelor.

Comandantul șef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a scris într-un eseu recent că Rusia produce acum în masă ceea ce el numește „război electronic de tranșee”.

„Nivelul tactic al trupelor ruse este saturat cu (acest echipament)” și, în ciuda pierderilor de echipamente, Moscova menține încă „superioritate semnificativă în războiul electronic”, a adăugat Zalujnîi.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz, a declarat că, „deși impactul bruiajului rusesc a fost observat” asupra anumitor sisteme furnizate de Statele Unite, inclusiv a lansatoarelor de rachete HIMARS, totuși „nu a făcut aceste sisteme ineficiente”.

Dietz a precizat că departamentul a luat măsuri pentru a diminua aceste vulnerabilități, făcând „eforturi substanțiale pentru reproiectarea și actualizarea acestor sisteme”. El a adăugat că actualizările „sunt implementate cât mai repede posibil pentru a contracara efectele bruiajului”.

De la armata de drone la armata electronică

Kievul a dezvăluit că a reușit să mărească producția internă de drone de o sută de ori în acest an, ceea ce a transformat câmpul de luptă.

Cel care făcut asta posibil, ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, speră acum să repete acel succes în privința războiului electronic măcar din simplul motiv că dronele îi cad mereu victime.

„Nu doar că creștem producția de UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot), ci creștem și producția echipamentelor războiului electronic și, în general, schimbăm abordarea utilizării războiului electronic”, a spus Fedorov într-un interviu pentru CNN de la Kiev. „Schimbăm întreaga doctrină pentru utilizarea acestei tehnologii”, a explicat el.

Asta presupune nu doar integrarea războiului electronic drept strat suplimentar de protecție pe câmpul de luptă, ci și utilizarea lui inteligentă. Fedorov avertizează împotriva „suprasaturarii” câmpului de luptă, pledând în schimb pentru proiectarea sistemelor RE care pot fi controlate de la distanță, astfel încât să vizeze doar echipamentele inamice.

În caz contrar, există un risc real ca sistemele de război electronic să lucreze împotriva ta, doborându-ți propriile drone, a adăugat Fedorov.

În acest sens, un raport din noiembrie 2022 al think-tank-ului britanic Royal United Services Institute sugera că ceea ce numește „fratricid electronic” – lovind accidental propriile forțe – a fost o problemă atât de mare pentru partea rusă în primele zile ale războiului, încât aceasta s-a văzut nevoită să-și reducă din mijloace pentru a evita sabotarea propriilor comunicații.

Cea mai importantă sarcină deocamdată, spune Fedorov, este ca Ucraina să achiziționeze tehnologia necesară pentru a-și programa dronele să țintească echipamentele de război electronic ale inamicului la scară largă.

Acest lucru ar schimba jocul pentru operatorii de drone precum Petricenko, care admite faptul că se află în mijlocul unui joc de șoarecele și pisică, încercând să vâneze echipamente rusești.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În acest moment, cea mai bună șansă pe care o au ucrainenii este că filmări precum cea a loviturii sale de la începutul lunii să se viralizeze, a spus Petricenko. Cu atât de multe trupe ucrainene pe rețelele de socializare, orice filmare similare ar acționa ca un reper ajutându-i să identifice antene rusești pe câmpul de luptă.

Este limpede că acest aspect schimbă jocul dincolo de Ucraina, spun experții.

„Cred că evoluția pe care o vedeți acum în Ucraina este o privire asupra felului în care arată războiul modern astăzi”, a apreciat Kari Bingen, director al Proiectului de securitate aerospațială la Centrul de Studii Strategice și Internaționale și fost adjunct principal în cadrul subsecretariatului pentru apărare al Pentagonului. Adică un viitor în care „capacitățile și tacticile războiului electronic sunt integrate în operațiunile convenționale ale forței”, a adăugat ea.

Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală