Guvernul a alocat 60 de milioane de lei din Fondul de rezervă către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19. Potrivit Executivului, mijloacele financiare vor permite achiziționarea a circa 330 mii doze de vaccin, ceea ce constituie o pătrime din necesarul de 1.386.115 doze.
Decizia de a distribui mijloace din Fondul de rezervă al Guvernului pentru procurarea parțială a necesarului de doze de vaccin anti-COVID a fost aprobată întrucât alocațiile în bugetul Ministerului Sănătății sunt insuficiente pentru scopul dat. „Ieri în cadrul ședinței Biroului Permanent al Parlamentului am făcut un apel către deputați să permită Guvernului derogarea de la Legea privind achizițiile publice, în așa fel încât să putem ieși la negocieri directe cu producătorii, în ideea economisirii timpului. Dacă să mergem pe buchia Legii privind achizițiile publice, ar urma să pierdem cel puțin o lună pentru formalitățile specifice tenderelor anunțate pentru achiziții din fondurile publice, în speranța că negocierile directe cu producătorii vor permite identificarea loturilor disponibile pentru achiziție”, a precizat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.
Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70% din populație vaccinată sunt necesare 4.851.403 doze. Luând în considerație, că 1.386.115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin intermediul platformei COVAX, 2.079.173 doze (pentru 30% populație) vor fi necesare de procurat la preț preferențial, restul 1.386.115 doze (pentru 20% populație) necesită a fi procurate la modul direct, de la producător.
Menționăm că la 4 martie, Republica Moldova a recepționat 14.400 doze de vaccin AstraZeneca livrate în cadrul mecanismului COVAX, iar anterior a recepționat alte 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, ca ajutor umanitar din România, ceea ce a permis demararea procesului de vaccinare în țară.
Până în prezent, 8.116 de cadre medicale au fost vaccinate.