Curs valutar
 • EUR
  20.2947
  0.6243%
 • USD
  19.1667
  0.072%
 • RUB
  0.3156
  2.6933%
 • RON
  4.1017
  0.6193%
 • UAH
  0.6519
  0.0614%

DE CE calitățile Marianei Durleșteanu pot fi insuficiente pentru a ieși din impasul economic

05 Mart. 2021, 11:01
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
05 Mart. 2021, 11:01 // Economie //  Realitatea.md

Experiența și profesionalismul Marianei Durleșteanu ar putea să nu fie suficiente pentru a scoate țara din impas economic. Motivul este una dintre deciziile pe care le-a luat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova la finele anului 2020. Este vorba despre intenția de anulare a așa-zisei legi a miliardului și a modificărilor legislative ce prevedeau majorarea vârstei de pensionare în Republica Moldova, scrie Bani.md

Soluția ar putea veni doar în cazul în care, Curtea Constituțională ar lua o decizie nefavorabilă susținătorilor lui Igor Dodon, după ce grupul Pro Moldova a contestat anularea legii miliardului. De asemenea, situația este agravată și de faptul că începând cu 2022 vârsta de pensionare urmează să fie redusă, după votul Parlamentului din 16 decembrie 2020, care s-a produs fără dezbateri și fără avizul Guvernului.

Context:

Pe data de 16 decembrie 2020, PSRM, Partidul ȘOR și grupul Pentru Moldova au votat o lege prin care au anulat așa-zisa „lege a miliardului”. În baza „Legii miliardului”, în bugetul Băncii Naționale erau plătite anual în jur de 700 de milioane de lei pentru acoperirea găurii create de jaful din sistemul bancar. Legea a fost contestată la Curtea Constituțională de către grupul parlamentar Pro Moldova.

„Anularea angajamentului asumat de stat și a efectelor acestuia compromit grav relațiile cu FMI și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova și vor periclita securitatea economică a statului. Decizia de anulare a legii miliardului va avea efect invers celui anunțat, deoarece afectează puternic potențialul de dezvoltare a economiei naționale, fiind susceptibilă să genereze o situație de instabilitate și incertitudine pentru agenții economici interni și investitorii străini. De asemenea, decizia majorității „Pentru Dodon” afectează piața valorilor mobiliare de stat (VMS), existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS din cauza perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS pune presiune pe bugetul de stat din contul creșterii costurilor de deservire a instrumentelor de datorie, emise de Ministerul Finanțelor”, susțin autorii sesizării.

Curtea Constituțională a decis suspendarea legii. Rămâne să vedem dacă CC va declara neconstituțională anularea legii miliardului, așa cum au cerut autorii sesizării, sau se va reveni la situația inițială.

Efecte adverse

Un semnal de alarmă în acest sens este lansat de expertul economic Alexandru Fală.

În cadrul unui interviu pentru Bani.md, în care se vorbește despre provocările economice ale Republicii Moldova, în contextul în care suntem guvernați de un Executiv interimar.

Aș vrea să ne referim la un aspect important ce ține de Guvern. De fapt, important este ce Guvern va veni. 

Pentru anul 2021, în Legea Bugetului de Stat a fost planificat un deficit bugetar de aproximativ 14 miliarde de lei și peste 8 miliarde de lei trebuie să fie acoperite din surse externe, dintre care circa 3,3 miliarde trebuie să fie un împrumut de la Fondul Monetar Internațional, 2,8 miliarde de lei – împrumut de la Banca Mondială și 1,8 miliarde de lei – împrumut de la Banca Europeană pentru Investiții. 

Deci, noi dacă nu avem Guvern, este foarte puțin probabil ca să putem beneficia de împrumutul de la FMI, ori e nevoie de negocieri, un acord de semnat și în baza lui, probabil, să vină acești bani. 

Dacă sunt probleme cu accesarea împrumutului de la Fondul Monetar Internațional, cel mai probabil că vor fi probleme și cu accesarea împrumuturilor de la Banca Mondială. 

Este un risc foarte mare care se referă la finanțarea deficitului bugetar din surse externe. 

Bine, parțial, probabil (n. red. – deficitul) ar putea fi acoperit din surse externe, dar cred că cel mai probabil, o mare parte din acest deficit neacoperit va însemna reducerea cheltuielilor bugetare și cred că cel mai probabil acest lucru va fi resimțit în investițiile publice.”, a precizat Alexandru Fală.

Potrivit acestuia, „Avem (n. red. – propunerea) un guvern care este emanația celor 54 de semnături. Un Guvern care este expresia celor 54 de semnături nu va putea găsi limbă comună cu donatorii externi și explic două motive importante: pe data de 16 decembrie 2020 au fost votat mai multe legi care au stârnit mai multe discuții contradictorii în societate. Una dintre ele se referă la micșorarea vârstei de pensionare, care va intra în vigoare din 1 decembrie 2022. Este clar că Fondul Monetar Internațional va privi atent acest aspect, ori ei susțin o situație bugetară, destul de bună, solidă, ori micșorarea vârstei de pensionare va duce la majorarea cheltuielilor sociale și va afecta echilibrul finanțelor publice, iar Fondul Monetar va atrage atenție asupra acestui moment și „2” – și mai grav, ține de anularea așa-numitei legi a miliardului. Noi așa și nu am mai înțeles ce s-a întâmplat în realitate. Eu chiar nici de la politicieni nu prea văd să discute acest subiect, deoarece este unul, pe de o parte, sensibil și neînțeles de societate.”

Expertul economic explică faptul că niciun beneficiu nu există din anularea Legii Miliardului. Potrivit lui, aceeași instituție – Guvernul, va fi impus să asigure returnarea banilor către Banca Națională, în cazul în care aceasta declară capital negativ, fapt iminent odată cu anularea Legii Miliardului.

Aceeași explicație a oferit-o și unul dintre autorii sesizării.

Deputatul Vladimir Cebotari a declarat pentru Bani.md că motivele care au stat la baza sesizării au fot următoarele:

„Prin așa zisa lege de “anulare a legii miliardului”, ne-am pomenit în următoarele situații:

Decapitalizarea BNM, capitalul statutar s-a redus până la – 9 miliarde lei. Potrivit legislației, Guvernul ar trebui să emită noi obligațiuni de stat în valoare de aproximativ 13 miliarde lei. Totodată, dobânda pe care o va plăti va fi mai mare – de aproximativ 6,5%, care ar urma a fi plătită tot de cetățeni.

Guvernul ar fi trebuit urgent, în 60 de zile, să verse bani în capitalul social al BNM aproximativ 13 miliarde lei, bani care nu sunt bugetați pentru anul 2021 și care chiar dacă ar fi, sunt tot ai oamenilor și plătiți acum. Acest fapt ar fi generat un șoc economic.”

În aceeași ordine de idei, și președintele PRO Moldova, deputatul Andrian Candu ne-a vorbit despre daunele anulării legii miliardului.

Totodată, acesta a abordat și pericolul adus de modificările legislative ce țin de diminuarea vârstei de pensionare. Fostul Speaker și ministru al Economiei susține, „Nu există o problemă în a reduce vârsta de pensionare, atât timp cât inițiatorii unui asemenea demers pot demonstra existența surselor financiare necesare pentru susținerea sistemului de asigurări sociale.”

După cum a relatat Candu, o altă premisă ce pune piedici unui potențial acord de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional este încă „lipsa vice-guvernatorilor”, proces care a stagnat, deocamdată.

Potențialul unui Premier

Experiența din domeniul economic și financiar al Marianei Durleșteanu, inclusiv abilitățile profesionale personale, sunt recunoscute atât în mediul politic, cât și în societate. Totodată, un candidat înaintat de PSRM ar putea să obțină reticență în negocierea unui acord cu FMI, atât timp cât aceiași susținători au votat anularea legii miliardului și micșorarea vârstei de pensionare, susțin experți economici.

Potrivit lui Alexandru Fală, un succes pentru „Guvernul celor 54 ar fi o decizie nefavorabilă a Curții Constituționale” cu referire la constituționalitatea anulării legii miliardului. Rămâne incertă situația ce ține de micșorarea vârstei de pensionare. Această modificare legislativă nu a fost contestată. Mai este necesară și votarea vice-guvernatorilor. Astfel, deciziile din 16 decembrie 2020 ar putea împiedica activitatea unui Guvern profesionist pe care l-au propus.

Într-o situația economică dificilă, decizia de a vota sau nu un Guvern nu mai este o decizie politică.

Potrivit lui Candu, indiferent dacă premierul propus ar avea sau nu afiliere politică, importantă este votarea unui profesionist, cu o echipă puternică și bune intenții. Decizia de a vota sau nu unul sau alt candidat ar veni, potrivit deputatului, în urma consultărilor publice, în care va fi prezentat programul, posibilitățile de redresare economică, inclusiv capacitatea de acoperire a deficitului bugetar cu sau fără acordul de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional.

Realitatea Live

Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
22 Mai 2022, 20:25
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
22 Mai 2022, 20:25 // În Lume //  Realitatea.md

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 grade s-a produs duminică, 22 mai curent, în prefectura niponă Fukushima, pe coasta de nord-est a Japoniei, fără să fie emisă alerta de tsunami sau să fie raportate pagube în zonă.

Cutremurul a avut loc la 12:24 ora locală, iar epicentrul a fost localizat în largul coastei prefecturii Fukushima la o adâncime de 30 de kilometri sub fundul mării, a informat Agenţia Meteorologică Japoneză (JMA).

Autorităţile nu au informat deocamdată de producerea vreunei pagube materiale şi nici despre răniţi în urma cutremurului, în timp ce compania energetică Tokyo Electric Power analizează situaţia la centralele nucleare situate în Fukushima, inclusiv la centrala avariată în cutremurul din 2011, potrivit televiziunii publice NHK.

Compania feroviară JR East a suspendat temporar serviciul trenului de mare viteză Shinkansen, care face legătura între Fukushima şi Miyagi, ca urmare a întreruperii curentului, deşi conexiunea a funcţionat după reluarea furnizării cu electricitate.

Prefectura Fukushima a fost afectată în ultimul timp de mai multe cutremure de intensitate considerabilă, printre care cel mai mare, cu magnitudinea 7,4 grade, s-a produs pe 16 martie anul acesta. Cutremurul, cel mai mare în zonă de la cel care a provocat devastatorul tsunami şi catastrofa nucleară din 2011, a provocat moartea a patru persoane şi peste 200 de răniţi, precum şi importante pagube materiale şi întreruperi ale curentului electric în marea parte a arhipelagului, inclusiv la Tokyo.

Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală