Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

DE CE calitățile Marianei Durleșteanu pot fi insuficiente pentru a ieși din impasul economic

05 Mart. 2021, 11:01
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
05 Mart. 2021, 11:01 // Economie //  Realitatea.md

Experiența și profesionalismul Marianei Durleșteanu ar putea să nu fie suficiente pentru a scoate țara din impas economic. Motivul este una dintre deciziile pe care le-a luat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova la finele anului 2020. Este vorba despre intenția de anulare a așa-zisei legi a miliardului și a modificărilor legislative ce prevedeau majorarea vârstei de pensionare în Republica Moldova, scrie Bani.md

Soluția ar putea veni doar în cazul în care, Curtea Constituțională ar lua o decizie nefavorabilă susținătorilor lui Igor Dodon, după ce grupul Pro Moldova a contestat anularea legii miliardului. De asemenea, situația este agravată și de faptul că începând cu 2022 vârsta de pensionare urmează să fie redusă, după votul Parlamentului din 16 decembrie 2020, care s-a produs fără dezbateri și fără avizul Guvernului.

Context:

Pe data de 16 decembrie 2020, PSRM, Partidul ȘOR și grupul Pentru Moldova au votat o lege prin care au anulat așa-zisa „lege a miliardului”. În baza „Legii miliardului”, în bugetul Băncii Naționale erau plătite anual în jur de 700 de milioane de lei pentru acoperirea găurii create de jaful din sistemul bancar. Legea a fost contestată la Curtea Constituțională de către grupul parlamentar Pro Moldova.

„Anularea angajamentului asumat de stat și a efectelor acestuia compromit grav relațiile cu FMI și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova și vor periclita securitatea economică a statului. Decizia de anulare a legii miliardului va avea efect invers celui anunțat, deoarece afectează puternic potențialul de dezvoltare a economiei naționale, fiind susceptibilă să genereze o situație de instabilitate și incertitudine pentru agenții economici interni și investitorii străini. De asemenea, decizia majorității „Pentru Dodon” afectează piața valorilor mobiliare de stat (VMS), existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS din cauza perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS pune presiune pe bugetul de stat din contul creșterii costurilor de deservire a instrumentelor de datorie, emise de Ministerul Finanțelor”, susțin autorii sesizării.

Curtea Constituțională a decis suspendarea legii. Rămâne să vedem dacă CC va declara neconstituțională anularea legii miliardului, așa cum au cerut autorii sesizării, sau se va reveni la situația inițială.

Efecte adverse

Un semnal de alarmă în acest sens este lansat de expertul economic Alexandru Fală.

În cadrul unui interviu pentru Bani.md, în care se vorbește despre provocările economice ale Republicii Moldova, în contextul în care suntem guvernați de un Executiv interimar.

Aș vrea să ne referim la un aspect important ce ține de Guvern. De fapt, important este ce Guvern va veni. 

Pentru anul 2021, în Legea Bugetului de Stat a fost planificat un deficit bugetar de aproximativ 14 miliarde de lei și peste 8 miliarde de lei trebuie să fie acoperite din surse externe, dintre care circa 3,3 miliarde trebuie să fie un împrumut de la Fondul Monetar Internațional, 2,8 miliarde de lei – împrumut de la Banca Mondială și 1,8 miliarde de lei – împrumut de la Banca Europeană pentru Investiții. 

Deci, noi dacă nu avem Guvern, este foarte puțin probabil ca să putem beneficia de împrumutul de la FMI, ori e nevoie de negocieri, un acord de semnat și în baza lui, probabil, să vină acești bani. 

Dacă sunt probleme cu accesarea împrumutului de la Fondul Monetar Internațional, cel mai probabil că vor fi probleme și cu accesarea împrumuturilor de la Banca Mondială. 

Este un risc foarte mare care se referă la finanțarea deficitului bugetar din surse externe. 

Bine, parțial, probabil (n. red. – deficitul) ar putea fi acoperit din surse externe, dar cred că cel mai probabil, o mare parte din acest deficit neacoperit va însemna reducerea cheltuielilor bugetare și cred că cel mai probabil acest lucru va fi resimțit în investițiile publice.”, a precizat Alexandru Fală.

Potrivit acestuia, „Avem (n. red. – propunerea) un guvern care este emanația celor 54 de semnături. Un Guvern care este expresia celor 54 de semnături nu va putea găsi limbă comună cu donatorii externi și explic două motive importante: pe data de 16 decembrie 2020 au fost votat mai multe legi care au stârnit mai multe discuții contradictorii în societate. Una dintre ele se referă la micșorarea vârstei de pensionare, care va intra în vigoare din 1 decembrie 2022. Este clar că Fondul Monetar Internațional va privi atent acest aspect, ori ei susțin o situație bugetară, destul de bună, solidă, ori micșorarea vârstei de pensionare va duce la majorarea cheltuielilor sociale și va afecta echilibrul finanțelor publice, iar Fondul Monetar va atrage atenție asupra acestui moment și „2” – și mai grav, ține de anularea așa-numitei legi a miliardului. Noi așa și nu am mai înțeles ce s-a întâmplat în realitate. Eu chiar nici de la politicieni nu prea văd să discute acest subiect, deoarece este unul, pe de o parte, sensibil și neînțeles de societate.”

Expertul economic explică faptul că niciun beneficiu nu există din anularea Legii Miliardului. Potrivit lui, aceeași instituție – Guvernul, va fi impus să asigure returnarea banilor către Banca Națională, în cazul în care aceasta declară capital negativ, fapt iminent odată cu anularea Legii Miliardului.

Aceeași explicație a oferit-o și unul dintre autorii sesizării.

Deputatul Vladimir Cebotari a declarat pentru Bani.md că motivele care au stat la baza sesizării au fot următoarele:

„Prin așa zisa lege de “anulare a legii miliardului”, ne-am pomenit în următoarele situații:

Decapitalizarea BNM, capitalul statutar s-a redus până la – 9 miliarde lei. Potrivit legislației, Guvernul ar trebui să emită noi obligațiuni de stat în valoare de aproximativ 13 miliarde lei. Totodată, dobânda pe care o va plăti va fi mai mare – de aproximativ 6,5%, care ar urma a fi plătită tot de cetățeni.

Guvernul ar fi trebuit urgent, în 60 de zile, să verse bani în capitalul social al BNM aproximativ 13 miliarde lei, bani care nu sunt bugetați pentru anul 2021 și care chiar dacă ar fi, sunt tot ai oamenilor și plătiți acum. Acest fapt ar fi generat un șoc economic.”

În aceeași ordine de idei, și președintele PRO Moldova, deputatul Andrian Candu ne-a vorbit despre daunele anulării legii miliardului.

Totodată, acesta a abordat și pericolul adus de modificările legislative ce țin de diminuarea vârstei de pensionare. Fostul Speaker și ministru al Economiei susține, „Nu există o problemă în a reduce vârsta de pensionare, atât timp cât inițiatorii unui asemenea demers pot demonstra existența surselor financiare necesare pentru susținerea sistemului de asigurări sociale.”

După cum a relatat Candu, o altă premisă ce pune piedici unui potențial acord de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional este încă „lipsa vice-guvernatorilor”, proces care a stagnat, deocamdată.

Potențialul unui Premier

Experiența din domeniul economic și financiar al Marianei Durleșteanu, inclusiv abilitățile profesionale personale, sunt recunoscute atât în mediul politic, cât și în societate. Totodată, un candidat înaintat de PSRM ar putea să obțină reticență în negocierea unui acord cu FMI, atât timp cât aceiași susținători au votat anularea legii miliardului și micșorarea vârstei de pensionare, susțin experți economici.

Potrivit lui Alexandru Fală, un succes pentru „Guvernul celor 54 ar fi o decizie nefavorabilă a Curții Constituționale” cu referire la constituționalitatea anulării legii miliardului. Rămâne incertă situația ce ține de micșorarea vârstei de pensionare. Această modificare legislativă nu a fost contestată. Mai este necesară și votarea vice-guvernatorilor. Astfel, deciziile din 16 decembrie 2020 ar putea împiedica activitatea unui Guvern profesionist pe care l-au propus.

Într-o situația economică dificilă, decizia de a vota sau nu un Guvern nu mai este o decizie politică.

Potrivit lui Candu, indiferent dacă premierul propus ar avea sau nu afiliere politică, importantă este votarea unui profesionist, cu o echipă puternică și bune intenții. Decizia de a vota sau nu unul sau alt candidat ar veni, potrivit deputatului, în urma consultărilor publice, în care va fi prezentat programul, posibilitățile de redresare economică, inclusiv capacitatea de acoperire a deficitului bugetar cu sau fără acordul de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
16 Mai 2021, 17:35
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 17:35 // Life //  Petru Beregoi

Eva Braun a fost mult timp amanta secretă a lui Adolf Hitler. Braun și Hitler s-au căsătorit cu 40 de ore înainte ca cei doi să se sinucidă împreună la data de 30 aprilie 1945.

Eva Braun s-a născut la data de 6 februarie 1912 într-o familie bavareză din clasa de mijloc inferioară și a fost educată la Institutul Catolic pentru Tinere din Simbach-am-Inn, landul Bavaria.

Eva Braun l-a cunoscut pe Adolf Hitler în 1929, la vârsta de doar 17 ani. Pe atunci, Braun era angajată ca vânzătoare în magazinul lui Heinrich Hoffmann, fotograf și prieten al lui Hitler. Hoffmann l-a prezentat pe Hitler lui Braun drept „Herr Wolf”. Hitler a început la scurt timp să o curteze pe Braun, iar până în 1936 Braun se mutase în cabana dictatorului din Berchtesgaden.

Foarte puțini germani au știut de existența amantei Eva Braun

Eva Braun ducea o viață relativ izolată. Braun nu a avut nicio influență sau impact observabil asupra vieții politice a lui Adolf Hitler. Hitler nu i-a permis niciodată să fie văzută în public cu el sau să-l însoțească la Berlin. Drept rezultat, foarte puțini germani știau de existența amantei Eva Braun.

Nu există dovezi care să arate că relația dintre Adolf Hitler și Eva Braun a fost alta decât una normală, cu excepția faptului că plăcerile pe care ea i le-a oferit lui erau cele ale unei vieți domestice și relaxate, ci nu erotism.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr

Împotriva ordinelor sale, Eva Braun s-a alăturat lui Adolf Hitler la Berlin în aprilie 1945. În ciuda invazii sovietice iminente, Braun a decis să rămână alături de Hitler. În semn de recunoaștere pentru loialitatea de care a dat dovadă, Hitler a fost de acord să o ia de soție pe Braun. Eva Braun și Adolf Hitler s-au căsătorit în noaptea dintre 28 și 29 aprilie 1945.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr subteran din Berlin la data de 30 aprilie 1945, în timpul invaziei sovietice. Deși există unele speculații în privința morții celor doi, Braun ar fi consumat o capsulă de cianură și Hitler s-a împușcat. Conform dorințelor lui Hitler, ambele cadavre au fost arse și îngropate.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso