Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

VIDEO Ion Ceban, despre str. 31 August: Chironda a desenat un an de zile un proiect care nu corespunde realității

22 Iun. 2021, 10:35
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
22 Iun. 2021, 10:35 // Actualitate //  Realitatea.md

Ion Ceban susține că lucrările de renovare a  străzii 31 August din capitală nu au început la timp pentru că viceprimarul de ramură, Victor Chironda, împreună cu echipa sa, au desenat un an de zile o schiță care într-un final nu au corespuns realității.

Haideți acum să deschid paranteze. Un an de zile, și-a adus oamenii în funcție, un an de zile au desenat un proiect ca într-un final desenul să nu corespundă realității. Iar verificatorii au refuzat să își pună avizul pe aceste proiecte. A trebuit să revenim pentru că riscam să pierdem banii. Iar verificatorul care nu îmi este simpatizant, a spus că nu vrea să facă pușcărie pentru Victor Chironda, a declarat Ceban.

Într-un final, acesta susține că cel mai probabil, lucrările de renovare a străzii 31 August ar putea începe într-o lună.

Amintim că strada str. 31 August 1989 din Chișinău să află într-o stare dezastruoasă.

Realitatea.md amintește că viceprimarul Victor Chironda s-a pomenit într-un scandal de proporții după ce în lipsa motivată a acestuia de la locul de muncă, a fost autorizată demolarea Hotelului Național din Capitală.

De partea cealaltă, Chironda se opune demolării din considerentul că nu au foste efectuate studii pentru a măsura impactul care urmează să-l aibă construcția asupra  zonei.

Chironda recunoaște că are o conlucrare tensionată cu Ceban: Eu nu m-am angajat la cineva acasă la prășit via


Cronologia evenimentelor:

Marți, 15 iunie 2021, într-o conferință de presă, Chironda spune că a depistat mai multe nereguli în documentele aprobate de Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare cu privire la demolarea Hotelului Național. De asemenea, viceprimarul a cerut o anchetă de serviciu pe numele Svetlanei Dogotaru./

Tot marți, pe fundalul scandalului care abia începe, Victor Chironda anunță despre crearea unui Consiliu Consultativ pentru Dezvoltarea Urbană pe lângă Viceprimarul de ramură. Din acest consiliu ar urma să facă parte experți în arhitectură și urbanism, drept, economie, artă și cultură, reprezentanți ai mediului academic și din societatea civilă – oameni cu notorietate și credibilitate. 

În urma conferinței de presă susținută de către Chironda, Ion Ceban și-a acuzat colegul că lipsește nemotivat de la locul de muncă. Însă, Victor Chironda precizează că a fost în concediu de boală, ulterior în concediu de odihnă despre care a anunțat toate structurile responsabile din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău.

Joi, 17 iunie, contradicțiile din interiorul Primăriei Municipiului Chișinău au trecut la un alt nivel, astfel că viceprimarul anunță despre faptul că a fost creată o comisie de anchetă care va investiga circumstanțele absenței de la lucru a lui Chironda, asta deși ultimul susține că a anunțat din timp despre concediul său.
Vineri, 18 iunie, Victor Chironda apre în fața presei alături de avocatul său. Funcționarul a menționat că întocmește cererile necesare pentru a se apăra în contextul anchetei de serviciu deschise pe numele său la Primăria Chișinău.

Construcția hotelului cu 17 etaje a început în 1974 și a fost finalizată în 1978. Pe atunci, oaspeții capitalei se puteau bucura de ascensoare, frizerie, chioșcuri pentru suvenire, curățătorie chimică, birouri de bilete de avion și pentru călătoriile cu trenul, dar și de un restaurant, unicul din capitală fiind considerat și o carte de vizită a orașului. De-a lungul anilor, însă, mândria Chișinăului – Hotelul Național s-a transformat într-o clădire pustie și a devenit casă pentru oamenii fără adăpost.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 09:15
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
01 Oct. 2023, 09:15 // Life //  Elena Putregai

Oficial, filmul Barbie nu este difuzat în Rusia. Dar neoficial… Un jurnalist BBC a realizat un reportaj într-un centru comercial din Moscova, unde rușii stau la coadă să vadă filmul Barbie.

O casă roz uriașă a fost ridicată lângă zona unde se vând mâncare și băutură.

Înăuntru: mobilă roz, popcorn roz și Barbie și Ken din carton, în mărime naturală. Filmul Barbie atrage mulțimile la cinematograful de vizavi, în ciuda sancțiunilor occidentale.

După invazia Rusiei în Ucraina, mai multe studiouri de la Hollywood au încetat să-și mai lanseze filmele în Rusia. Dar copiile neautorizate reușesc să treacă și sunt dublate în limba rusă, se arată în reportajul BBC.

La cinematograf, nimic nu e transparent. Întrebat la ce film a venit, un vizitator spune că e vorba de un film rusesc necunoscut, de 15 minute, iar apoi zâmbește. Pentru a evita problemele legate de licențiere, unele cinematografe din Rusia au vândut bilete la scurtmetraje produse în Rusia și au prezentat în avanpremieră filmul Barbie.

Ministerul rus al Culturii este nemulțumit de această situație.

Luna trecută, a transmis că filmul Barbie „nu este în concordanță cu scopurile și obiectivele stabilite de președinte pentru păstrarea și consolidarea valorilor morale și spirituale tradiționale rusești”.

Cinefilii care au vorbit cu jurnalistul BBC s-au arătat însă fericiți că Barbie a ajuns pe marele ecran aici.

„Oamenii ar trebui să aibă dreptul de a alege ce vor să vadă. Cred că este bine că cinematografele rusești sunt capabile să difuzeze aceste filme pentru noi”, spune Karina.

„Este vorba despre a fi deschis la cultura altora. Chiar dacă nu ești de acord cu standardele altora, este minunat dacă poți să te uiți la ele.”, adaugă Alyona.

Parlamentarul rus Maria Butina crede că nu este nimic grozav la Barbie, nici la păpușă, nici la film.

„Am probleme cu Barbie pentru cum arată. Unele fete – mai ales în adolescență – încearcă să fie ca o fată Barbie”.

Ea adaugă că filmul nu are licență pentru a apărea în cinematografele rusești: „Am depus mai multe cereri către cinematografe, întrebând în ce bază difuzează filmul”, spune ea.

Pe fondul confruntării tot mai mari cu Europa și America, autoritățile ruse par hotărâte să întoarcă rușii împotriva Occidentului.

De dimineața până seara, televiziunea de stat le spune telespectatorilor că liderii occidentali sunt gata să distrugă Rusia. Noul manual de istorie modernă pentru elevii ruși de liceu susține că scopul Occidentului este „de a dezmembra Rusia și a prelua controlul asupra resurselor ei naturale”.

Manualul îi încurajează pe elevii ruși de clasa a XI-a să „înmulțească gloria și puterea Patriei”. Cu alte cuvinte, Patria Ta (nu Barbie Land) are nevoie de tine! Însă, la multiplexul din Moscova sunt mulți oameni încă deschiși să experimenteze cultura și ideile occidentale.  Reporterii BBC au mers însă în afara capitalei ca să vadă dacă și în alte zone rușii gândesc la fel.

În orașul Shchekino, pe scena unui centru cultural, patru soldați ruși îmbrăcați în uniformă militară cântă la chitară electrică despre patriotism și puterea invincibilă a Rusiei. Una dintre melodii este despre războiul Rusiei în Ucraina.

„Vom sluji Patria și vom zdrobi inamicul!”, cântă ei.

În sală aproape plină sunt tineri și bătrâni, care flutură steagurile rusești primite.

În timpul cântecului, pe ecranul de fundal rulează imagini cu tancuri rusești, soldați care mărșăluiesc și trag cu arma, și chiar cu Vladimir Putin la Kremlin.

Mesajele patriotice par a fi eficiente, constată BBC.

Barbie nu impresionează pe nimeni pe străzile din Shchekino.

„În acest moment este important să faci filme rusești patriotice pentru a ridica moralul”, spune Andrei. „Și trebuie să eliminăm obiceiurile occidentale din viața noastră. Cum putem face asta? Prin film. Cinematograful poate influența masele.”

„În filmele occidentale se vorbește mult despre orientarea sexuală. Noi nu susținem asta”, spune Ekaterina. „Cinematografia rusă este despre valorile familiei, dragoste și prietenie”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală