Curs valutar
 • EUR
  19.8334
  -0.4452%
 • USD
  19.2745
  -0.0078%
 • RUB
  0.3138
  -0.9879%
 • RON
  4.0544
  -0.1653%
 • UAH
  0.5232
  0.2485%

De ce și unii oameni deștepți nu cred în COVID-19?

09 Iun. 2021, 10:26
 // Categoria: Opinii // Autor:  Ala Tocarciuc
09 Iun. 2021, 10:26 // Opinii //  Ala Tocarciuc

„Cum ne protejăm de acești oameni, care refuză vaccinul? Este o întrebare pe care o aud tot mai des în ultimul timp. Răspunsul la această întrebare ne privește pe mulți în mod direct. O să fim protejați cu adevărat doar atunci, când o să fie vaccinată majoritatea populației din Moldova. Ajungem la un moment de răscruce, când virusul este mai puțin periculos decât omul, care îl poartă cu el. Virusul știe că va trăi cu noi mulți ani. Oamenii încă învață să trăiască cu el. Adopțiile se fac, inclusiv prin negări…”

Pandemia actuală este în plină desfășurare și nimeni încă nu este în stare să spună sigur, când o să ieșim din ea. Există mult material factologic acumulat pe parcursul ultimului an, în baza căruia putem afirma cu certitudine, că acest virus va rămâne cu omenirea pentru totdeauna.

Virusul sigur va rămâne cu noi. Cum o să rămânem noi cu virusul? Asta este întrebare care ne frământă pe mulți. Cei care continuă negarea existenței virusului rămân potențiali purtători și transmițători în continuare. Ce facem cu ei?

Pentru a putea conviețui liniștit cu acest virus comunitatea umană are nevoie de a atinge nivelul de 60-70% a imunității de grup la nivel global. Imunitatea de grup se poate atinge cel mai rapid prin intermediul imunizării în masă împotriva COVID-19. Imunizarea este un proces care depinde de mai mulți factori acum. La începutul procesului nu era suficient vaccin, acum avem cantități suficiente de vaccin, însă există și multă reticență.

În cele mai multe cazuri reticența este argumentată cu știri false, teorii conspiraționiste, interviuri cu persoane inventate, impostoare. Foarte des aceste informații sunt retransmise masiv, inclusiv de oameni cu studii medicale superioare.

Ce fac cei vaccinați și protejați?

La momentul scrierii acestui material în Moldova circa 11% din oameni sunt deja vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19. Acești oameni încă nu dispun de protecție sigură, dar sunt pe calea de a o avea în scurt timp. Acești oameni vor putea în timpul apropiat să circule în multe țări din lume, să organizeze sărbători în familie, să revină la lucru în oficii, să practice sport în grup.

Ce fac cei care nu sunt vaccinați și nu sunt protejați?

O parte din acești oameni, aproximativ 10% conform statisticilor oficiale, au trecut prin boală și au pentru o perioadă scurtă anticorpi. O altă parte, care este destul de numeroasă, nu au trecut prin boală, nu au făcut vaccinul încă, și respectiv sunt potențiali purtători și transmițători ai virusului. Pericolul contactelor crește odată cu mutațiile noi ale virusului și creșterea contagiozității lui. Acești oameni trebuie convinși să se vaccineze în timpul apropiat. Ca să putem convinge acești oameni sa se vaccineze este important să înțelegem cauzele sau subiectul negării.

Ce au negat până acum?

Au fost foarte mulți oameni, care au negat pe parcurs existența virusului la început. Mai apoi au spus că acest virus nu este mai periculos decât o simplă răceală. După ce au recunoscut că virusul totuși există, au pornit informațiile despre globaliști, dorința lor de a controla lumea prin cipuri, și originea artificială a virusului.

Mai nou, avem un alt fenomen – negarea vaccinării. La negarea vaccinării se invocă diverse pericole „posibile” pe termen lung, cum ar fi modificarea ADN, infertilitate la femei, aplicarea mesajelor ARN pentru generarea cancerului etc.

Este foarte complicat să combați aceste campanii de dezinformare în special în perioade de crize. Comunicările sunt formulate profesionist, structurat, cu mesaje aparent bazate pe dovezi. Dar în realitate acolo este dezinformare sau un mesaj fals.

Ce ar fi bine de știut când citim sau distribuim aceste mesaje?

În primul rând, atunci, când citim astfel de mesaje este bine să ne gândim dacă avem cunoștințe suficiente pentru a le interpreta corect.

Fiecare mesaj are un destinatar țintit, sau un grup de destinatari. Este clar, spre exemplu, că un mesaj despre posibila modificare a ADN este destinat persoanelor cu studii medicale. Iar un mesaj, precum că vaccinul va cauza infertilitate – este destinat femeilor tinere, care vor copii.

Fiecare mesaj are un scop clar și bine definit de la bun început. Spre exemplu, atunci când se dorește eliminarea unui produs din competiție, se scrie mult despre efectele lui adverse sau despre „lipsa de informații despre eficacitate”. Dacă se vrea să se protejeze un produs, în situații excepționale, se scrie mai puțin despre efecte adverse ale acestuia. Se repetă des: beneficiile depășesc daunele.

Fiecare mesaj reprezintă o opinie a unui om. Opiniile pot fi influențate de anumite limitări personale. Aceste limitări pot fi determinate de anumite frici. Spre exemplu, un om care se teme de COVID-19 o să selecteze intuitiv doar acele informații, care îi ajută să continue să nege existența virusului. La fel va face un om care se teme de vaccin. El va selecta doare acele mesaje, care îi ajută să confirme că vaccinurile sunt dăunătoare. Unii oameni, care se vor în centrul atenției, o să joace rolul de „oponent veșnic”. Ei vor nega și atunci, când majoritatea o să accepte ceva. E un model de comportament și afirmare de fapt, cu folosirea negărilor.

Multe mesaje despre vaccinurile împotriva COVID-19 au fost folosite ca instrumente de luptă geopolitică. Este valabil pentru vaccinurile rusești, chinezești, cubaneze etc. Aceste mesaje au fost ambalate frumos în titluri de știri și secvențe TV și este foarte complicat să le deosebești de materiale factologice.

De ce și unii oameni deștepți cred în știrile false?

Pentru a explica acest fenomen, cercetătorii adeseori folosesc un instrument numit „testul de reflexie cognitivă”. Pentru a înțelege cum funcționează acest test, luați în considerare următoarea întrebare:

„Tatăl lui Emily are trei fiice. Primele două se numesc Aprilie și Mai. Care este numele celei de-a treia fiice?”
Ați răspuns: Iunie? Acesta este răspunsul intuitiv pe care îl dau mulți oameni – dar răspunsul corect este, desigur, Emily.

Pentru a ajunge la răspunsul corect, trebuie să întrerupeți firul gândirii intuitive și să anulați răspunsul intuitiv inițial. După puțină gândire analitică o să vină ușor răspunsul corect. Uneori răspunsul intuitiv corespunde cu cel analitic. Sunt însă și cazuri, când o să aveți două răspunsuri diferite, precum în exemplul de mai sus.

Cum să deosebim totuși o știre sau o informație falsă?

Cu o simplă întrebare: este asta adevărat? Atunci când auzim sau citim ceva, ne întrebăm dacă asta este adevărat și dacă putem avea încredere în informație. Este ușor să verifici sursele sau să verifici dacă informația este susținută cu documente oficiale. Dacă sursele credibile lipsesc, este bine de transmis această informație altor oameni, astfel vă puteți transforma în avertizor de fals.

Cum ne protejăm de acești oameni, care refuză vaccinul? Este o întrebare pe care o aud tot mai des în ultimul timp. Răspunsul la această întrebare ne privește pe mulți în mod direct. O să fim protejați cu adevărat doar atunci, când o să fie vaccinată majoritatea populației din Moldova. Ajungem la un moment de răscruce, când virusul este mai puțin periculos decât omul, care îl poartă cu el. Virusul știe că va trăi cu noi mulți ani. Oamenii încă învață să trăiască cu el, adopțiile se fac, inclusiv prin negări.

Sursa: ipn.md

Realitatea Live

Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
15 Aug. 2022, 19:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Olga Mînzat
15 Aug. 2022, 19:15 // Societate //  Olga Mînzat

În cadrul uneia dintre emisiunile 10 LEI am avut un invitat mai special, și anume – Otilia Cotruță, director executiv al grupului de presă Realitatea. În timpul discuției am încercat să aflăm mai multe detalii despre cariera Otiliei, cât și despre viața privată. Așadar, dacă v-am trezit interesul nu ezitați să urmăriți interviul integral.


În cadrul uneia dintre emisiunile 10 LEI am avut un invitat mai special, și anume – Otilia Cotruță, director executiv al grupului de presă Realitatea. În timpul discuției am încercat să aflăm mai multe detalii despre cariera Otiliei, cât și despre viața privată. Așadar, dacă v-am trezit interesul nu ezitați să urmăriți interviul integral.

Otilia Cotruță – director executiv al grupului de presă Realitatea

Otilia Cotruța este director executiv al Grupului de presă Realitatea din octombrie 2021. Numirea ei a adus după sine noi schimbări și noutăți, cum ar fi lansarea site-urilor de știri în limba rusă – rupor.md și în limba engleză moldovalive.md. De asemenea, din spusele Otiliei, urmează și alte noutăți despre care vom afla în curând.

„Unul dintre planurile de dezvoltare pentru grupul de presă Realitatea ține de lansarea componentei unei agenții de comunicare, care există și acum, dar nu a fost delimitată. În prezent, se  dezvoltă și se prestează servicii de comunicare, de la crearea de strategie de comunicare pentru instituții publice, instituții private, persoane cu funcții de răspundere sau, pur și simplu, cineva care dorește să-și construiască o imagine puternică. Ceea ce oferă astăzi Realitatea este pachetul complex de comunicare.”

Fiind specialist în comunicare, Otilia Cotruța construiește strategii de comunicare și consultă pe filiera PR-ului companii și organizații de diferite niveluri și coordonează proiectele în cadrul grupului de presă Realitatea. De asemenea, pe lângă faptul că este carieristă, Otilia Cotruță mai are și rolul de mămică. Astfel, în fiecare zi, se confruntă cu provocarea de a-și gestiona timpul și sarcinile.

„Mi-aș dori să dezvolt mai mult partea de disciplină și organizare. Fără organizare și disciplină corectă pentru tine ca individ nu ai cum să conduci și să dezvolți. E o provocare a momentului.”

Primii pași în lumea PR-ului

Despre PR a aflat încă la Colegiul Național  de Comerț al Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM) și a îndrăgit domeniul. Astfel, a decis să-și urmeze studiile superioare la Universitatea de Stat din Moldova (USM), facultatea: Științe ale Comunicării. Astfel, având studii în contabilitate, în primii ani de facultate a publicat primele sale articole economice. Apoi, a devenit parte a grupului de presă Realitatea, acceptând propunerea de a prelua  conducerea și coordonarea portalului de știri economice și de business – Bani.md.

„Am depus actele la facultatea Științe ale Comunicării la USM, dorindu-mi să fiu înmatriculată la buget. Credeam că într-un final voi deveni purtător de cuvânt și voi reprezenta imaginea unei instituții. Pe parcursul anilor de studii am avut lectori practicieni care mi-au devenit prieteni sau, cum îmi place mie să spun, mi-au devenit mentori. Ei au reușit s-mi arate cea mai frumoasă parte a PR-ului.”

„În poziția de director executiv mă simt cel mai incomod”

Chiar dacă a avut și o pauză, a revenit „în familie” și a fost promovată până la funcția de director executiv. În această poziție, zice ea, se simte cel mai incomod dintre toate pe care le-a avut.

„În poziția de director executiv mă simt cel mai incomod. Uneori, aș prefera să mă ascund ca struțul, cu capul în nisip. În momentul în care nu se reușește, tu ești cel care își asumă responsabilitatea pentru întreaga echipă.”

Chiar dacă activează în domeniul jurnalismului și comunicării, este o persoană mai retrasă, și nu-i place să vorbească despre propria persoană. Din acest motiv, cea mai mare provocare pe care a avut-o, din momentul în care este în funcția de director executiv, a fost scrierea comunicatului de presă despre numirea ei în această funcție și redactarea lui.

„Pot să comunic despre oricine, orice, oricum, dacă coincide cu gândirea și filosofia mea. Despre mine să vorbesc, doar la etapa de confesiuni cu soțul balcon, atât.”

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală